Poprvé hráli s publikem. A stejně byli smutní

  • 7
Liberec - Poprvé v kariéře nastoupili v tričkách s nápisem "Czech Republic" na zádech. Hlediště je bouřlivě hnalo dopředu. "Snad poprvé jsme nehráli proti divákům," smál se Leoš Friedl. Po boku Františka Čermáka odehrál první daviscupový zápas kariéry. Německé dvojici Haas, Waske podlehli v pěti setech.

Čtyři tisíce diváků v liberecké hale jim přesto na konci utkání tleskalo. Kapitán Cyril Suk jednoznačně prohlásil: "Nemám jim co vyčítat. Ten zápas rozhodlo pár míčů. Mohlo se to otočit i na naši stranu."

Po pětisetovém dramatu svítilo na ukazateli skóre: 4:6, 7:5, 2:6, 6:2, 6:4. Vítěz? Tommy Haas, Alexander Waske. Průběžný stav utkání po sobotě: Česko - Německo 1:2.

Zvláštní pocit. Smutný.

Leoš Friedl rekapituloval. Ve čtvrtek dorazil do Liberce plný euforie. "Měl jsem radost, že mě chtěl celý tým," přiznal. Akce "Friedl" překvapila mnohé: čtrnáct minut před vypršením lhůty pro změnu v nominaci mu zavolal kapitán Cyril Suk.

Osmadvacetiletý tenista si narychlo zabalil věci a odjel na sever Čech. "A přišel den, den a půl nervozity," přiznal. V pátek dopoledne se cítil zvláštně.

V sobotu nástup na kurt si užíval. "Atmosféra byla skvělá."

S Františkem Čermákem už spolu hrají pár let, doplňují se. Navenek je Friedl upovídanější. Vyhovují si. "Užíval jsem si to," říkal Čermák o daviscupové premiéře po boku Friedla.

Momentálně jsou desátou nejlepší dvojicí světa. Proto se tým v čele s kapitánem Sukem rozhodl jít do rizika. "Respektuji to, vždyť v sezoně vyhráli pět turnajů," podotkl kapitán německého týmu Patrik Kühnen.

Na antuce liberecké haly ze začátku česká dvojice zaskočila jeho svěřence. Nervozita rychle opadla. "Jak jsme se dostali do vedení," přiznal Čermák.

Že partnera v rozcvičce chytla záda? "Asi to bylo z nervozity. Ale zápas to naštěstí neovlivnilo," vykládal Friedl.

Bouřlivé hlediště je hnalo dopředu. Takovou atmosféru často na turnajích nezažívají. "Možná ve Wimbledonu, při mixu," přemýšlel Friedl. Se Slovenkou Hantuchovou vyhrál londýnský grandslam v roce 2001, semifinále tehdy odehráli na centrálním kurtu.

Emocím čelili v Indii. "Bhúpáthí, Paes jsou tam jako polobohové," podotkl k jednomu ze soubojů s úspěšnou indickou dvojicí.

V Liberci proháněli Haase s Waskem. "Měli jsme dobrý nástup, jenže pak jsme jednou ztratili servis a oni se strašně zvedli. Rázem to byl jiný zápas," konstatoval Friedl.

Ve druhém setu jim nešťastně utekla šance na srovnání na 6:6. "Vedení 40:0 by byl mohla to být výhoda, jenže... My jsme pak pokazili tři míče, byli jsme pod tlakem, takže," vysvětloval Friedl.

"I za stavu 5:5 jsme měli při Waskeho servisu hodně šancí, bylo reálných dostat se na 6:5, nebo vyhrát tie-break," připomněl Suk.

Němci byli v rozhodujících momentech psychicky odolnější. "Silnější. Možná měli větší srdce. Waske není žádný super hráč, ale má povahu pro tenis. Z minima dokáže vytěžit maximum, pořád má hlavu nahoře," řekl Friedl.

V průběhu zápasu si uvědomoval: "Dlouho jsme nehráli tak dobře. Je to náš nejlepší zápas za poslední období. Věřil jsem. Až do posledního míče," přiznal.

Jenže nakonec odešel z daviscupové premiéry smutný. Možná to byl až příliš krutý debut.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga