Petra Kvitová při podání během 1. kola Australian Open.

Petra Kvitová při podání během 1. kola Australian Open. | foto: Reuters

POHLED: Lady Finále. Nikdo nezvládá bitvy o titul jako Kvitová

  • 22
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Tíseň v očích. Vnitřnosti mučivě sevřené. Neviditelná závaží na kotnících a zápěstích. Trémou ochromená Petra Kvitová leckdy v prvních kolech grandslamů připomíná hromádku neštěstí.

V úvodních kolech turnajů dokáže prohrát i se soupeřkou, která na žebříčku visí v nedozírné hloubi pod ní. Její „šokující“ porážky už vlastně nejsou nějak zvlášť překvapivé.

Australian Open 2019

speciální příloha iDNES.cz

Na Australian Open 2019 zatím drží glanc, v prvním mači si v Melbourne poradila se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou 6:3, 6:2. Ve druhém číhá Rumunka Irina-Camelia Beguová. Záruky úspěchu? Neexistují.

Jinou schopností na okruhu WTA ovšem Kvitová vyniká ještě víc. Jakmile dokráčí do finále, jen těžko ji některá ze sokyň skolí, což se potvrdilo o víkendu v Sydney.

Křečím a žaludečním potížím navzdory otočila zápas s domácí Ashleigh Bartyovou a bilanci v bitvách o titul si vylepšila na 26-7. Ovládla osmé finále za sebou.

Jak bojovná Kvitová slavila v Sydney titul

Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.
Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Sydney.

S úspěšností 78,8 procenta převyšuje i superhvězdy v branži:

Rafael Nadal 69 procent, Novak Djokovič 68,6, Roger Federer: 65,6.

Serena Williamsová 76,6 procenta, Maria Šarapovová 62,1, Venus Williamsová 59.

Jistě, všichni zmínění posbírali víc pohárů než ona. Přesto jsou její výsledky v samotném závěru turnajů úžasné, což potvrzuje též srovnání s výtečnými krajany: Karolína Plíšková 52,2 procenta, Lucie Šafářová 41,2, Tomáš Berdych 40,6.

O svůj první wimbledonský titul se v jedenadvaceti střetla s ruskou modlou Šarapovovou. A když s ní manažer Miroslav Černošek mluvil před utkáním, klidně mu oznámila: Nebojte, smáznu ji!

Posléze z ní mladická bezstarostnost vyprchala, spoutává ji odpovědnost. Jak se však prodírá pavoukem, dál si utužuje sebedůvěru, míří do své zóny a v posledních partiích připomíná rozdrážděnou dračici.

Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.
Petra Kvitová ve finále turnaje v Sydney.
Česká tenistka Petra Kvitová a její vítězné gesto v semifinále turnaje v Sydney

Hecuje se. Ač rozhodně nepatří mezi tenistky puntičkářsky dbající o svou fyzičku, vyždímá ze sebe zbytky energie, i kdyby měla na kurtu vypustit duši.

Bartyová v sobotu trefně poznamenala: „Petra vytáhla nejlepší údery, když je nejvíc potřebovala. Ukázala obrovskou kuráž. Odvážně riskovala a zasloužila si vyhrát. Musím před ní smeknout.“

Takže stále platí: Jakmile Kvitová přežije první půlku turnaje, mění se ze snadno zranitelné nešťastnice v nemilosrdnou šampionku. Čím déle v Melbourne vydrží, tím nebezpečnější bude.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga