Pcheng Šuaj během semifinále US Open

Pcheng Šuaj během semifinále US Open | foto: AP

Nehraj, přemlouvala deblová hvězda parťačku. Pyká za korupční jednání

  • 4
Byl to pokus o porušení antikorupčních pravidel, vyhodnotili členové jednotky pro bezúhonnost tenisu (TIU) jednání Číňanky Pcheng Šuaj, která se před loňským Wimbledonem pokusila navzdory pravidlům změnit nahlášenou partnerku pro čtyřhru. Podle výsledků šetření Pcheng Šuaj nutila spoluhráčku k odhlášení a nabídla jí za to finanční kompenzaci.

Úspěchy Pcheng Šuaj

Pcheng Šuaj se v semifinále US Open raduje z úspěšného míčku.
Šuaj Pcheng podává v 1. kole turnaje v Dubaji.

Bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj figuruje momentálně v deblovém žebříčku na 20. místě. Ve dvouhře, kde bylo jejím maximem 14. místo z roku 2011, je nyní osmdesátá. Během kariéry získala dva singlové tituly a v roce 2014 si zahrála semifinále US Open. Ze čtyřhry má 21 trofejí, se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu ovládla Wimbledon 2013 a Roland Garros o rok později.

Čínská hráčka se údajně pokusila přesvědčit Belgičanku Alison Van Uytvanckovou, aby po uzávěrce přihlášek do Wimbledonu ze zdravotních důvodů odstoupila.

Bývalá královna deblového žebříčku by se tak mohla podle pravidel grandslamových turnajů před losem do soutěže ještě nechat zapsat s novou partnerkou. Nabízela i finanční kompenzaci, ale neuspěla. V All England Clubu nakonec Pcheng Šuaj v loňské čtyřhře nestartovala.

Tři měsíce si potrestaná tenistka odpyká podmínečně, znovu hrát by mohla 8. listopadu. V té době už se ale konají jen menší turnaje, pro dvaatřicetiletou tenistku tak v podstatě skončila sezona. Navíc musí zaplatit pokutu, z vyměřené částky 10 000 dolarů (220 000 korun) je polovina rovněž s podmínkou.

Tříměsíční trest dostal i její tehdejší francouzský trenér Bertrand Perret, který se podle vyšetřování na všem podílel.

Pcheng Šuaj drží trofej, kterou spolu s Andreiu Hlaváčkovou (vpravo) vybojovala...
Andrea Hlaváčková s čínskou parťačkou Peng Šuaj (vpravo) se povzbuzují ve...
Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu (vlevo) a Pcheng Šuaj z Číny slaví v Paříži svůj

Minulou sezonu Pcheng Šuaj zahájila ve dvojici s Andreou Hlaváčkovou, společně získaly titul v Šen-čenu, postoupily do finále Australian Open a v Dubaji.

V květnu v Madridu už Číňanka hrála s Čchuang Čchia-ťüng z Tchaj-wanu, na Roland Garros s krajankou Tuan Jing-jing. Znovu se pak v deblu představila až v srpnu v Torontu a sezonu dohrála se Saniou Mirzaovou z Indie.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga