Španělka Paula Badosaová hraje forhend ve skupinovém utkání Turnaje mistryň. | foto: Reuters

Měla být jako Šarapovová, ale trápily ji deprese. Tenisová kráska znovu ožila

  • 12
Odmala slýchala přirovnávání k Marii Šarapovové. Výjimečný tenisový talent i potenciál zářit mimo kurt. Jenže právě kvůli nadměrným očekáváním Paula Badosaová strádala. „Cítila jsem tolik stresu a úzkosti, jako bych musela vyhrát každý zápas,“ přiznala. Až v letošní sezoně se předobrazu ruské superstar přiblížila, což potvrzuje na Turnaji mistryň.

V Guadalajaře se 23letá Španělka uvedla demolicí Bělorusky Sabalenkové, nasazenou jedničku znemožnila deseti hrami v řadě a zvítězila 6:4, 6:0. „Myslím, že jsem odehrála úžasný zápas,“ libovala si.

Chválit se může za celý rok, během nějž se ze sedmdesátého místa žebříčku propracovala až na desáté.

Krejčíková a Siniaková v Mexiku uspěly, Badosaová zaskočila Sabalenkovou

Zažila sice i krušné chvíle - tvrdou třítýdenní karanténu na Australian Open či vyčerpáním vynucené odstoupení z olympijského čtvrtfinále proti Markétě Vondroušové - mnohem častěji ale sbírala úspěchy.

„Jo, měla jsem špatné momenty, ale v porovnání s věcmi, kterými jsem si prošla, to nic není,“ přiznala.

Než se totiž probojovala mezi elitu, musela se, podobně jako další nadějné sportovkyně, vypořádat s okolními tlaky.

Neměla jsem na top 200, natož na top 10

Rodačka z New Yorku, kde její španělští rodiče pracovali v modelingu a do vlasti se s dcerou vrátili až v jejích sedmi letech, na sebe strhla pozornost očividným potenciálem uplatnit se i v branži rodičů a titulem z juniorky Roland Garros 2015.

„Někteří říkali, že budu další Maria Šarapovová. Další zase, že bych měla být jako Garbiňe Muguruzaová,“ ohlížela se Badosaová na stránkách WTA před US Open 2019.

Připodobňování k bývalé ruské hvězdě ji provází celou kariéru nejen díky půvabnému vzhledu, vděčí za něj především zarputilosti, agresivnímu stylu a antukovými dovednostmi.

Jenže dlouho nevěděla, jak jednotlivé prvky správně propojit.

„Když jsem byla juniorka, tak všichni čekali, že příští rok budu v top 10 mezi dospělými. Na to jsem nebyla připravena, bylo mi jen 17. Cítila jsem tolik stresu a úzkosti, jako bych musela vyhrát každý zápas, který jsem hrála. Neměla jsem na to být v top 200, natož top 10.“

Ubíjely ji nejen předkládané vzory, ale také počiny, kterých dosahovaly její vrstevnice. Lotyška Ostapenková ve dvaceti ovládla grandslam, Ruska Kasatkinová byla jen o rok starší, když prorazila do první desítky žebříčku.

Turnaj mistryň

příloha iDNES.cz

„Byla jsem hodně frustrovaná,“ přiznala Španělka. „Neměla jsem výsledky, které ode mě všichni čekali, což pro mě bylo velmi složité.“

Až v roce 2018 se z bludné spirály vymanila, pomohl jí kouč Xavi Budo, který předtím zdárně vedl Španělku Suárezovou-Navarrovou.

„Bavili jsme se jen o tom, jak mám být šťastná mimo kurt,“ přiblížila Badosaová. „Jakmile se mi to povedlo, začala jsem hrát mnohem líp.“

Efekt se brzy dostavil. Sezonu 2018 zakončila tehdy 21letá Španělka jako 143. hráčka světa, o rok později se posunula na 97. pozici a loni na 70.

Španělka Paula Badosaová se raduje z výhry ve skupinovém utkání Turnaje mistryň.

A příběh letoška, který ozdobila triumfem na „pátém grandslamu“ v Indian Wells, už znáte.

„Teď je to úplně jiné, protože jsem super hladová,“ líčila nyní na Turnaji mistryň. „Každý den se chci zlepšovat. Chci zůstat ve špičce, chci vyhrávat. Ten pocit miluju a chci ho zažívat v každém zápase.“

Pokud má skutečně dorovnat Šarapovovou, pětinásobnou grandslamovou šampionku, ještě si ho párkrát užije. Třeba hned teď v Mexiku, kde chce dokazovat, že se ze slepé uličky vymotala nadobro.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga