Párům se do Indie nechtělo

P r a h a, B a n g a l o r e - V indickém Bangalore se ve středu 13. prosince rozjíždí poslední velká tenisová akce roku. Sjedou se sem nejlepší deblové páry, aby se utkali o titul mistrů světa. Ještě před samotným začátkem nadělaly pořadatelům některé pozvané dvojice, jež svou účast na této akci odvolaly. Jsou mezi nimi i největší hvězdy jako populární australští "Woodies" či olympijští vítězové Sebastien Lareau a Daniel Nestor.

Právě vzdálenost a možné obavy z podmínek v Indii možná odradily některé špičkové páry. Již v předstihu oznámili i Novák s Riklem, že letošní finále vynechají kvůli odpočinku před Australian Open. Deblový turnaj se netěší zdaleka takovému zájmu jako Masters Cup singlistů. Z toho vyplývá i podstatně nižší dotace, jež byla letos stanovena na 750.000 dolarů. To v Lisabonu se mezi poloviční počet hráčů rozdělovalo přes dva miliony dolarů.

Při neúčasti Woodforda s Woodbridgem budou jako turnajová jednička nasazeni Jihoafričané Wayne Ferreira s Rickem Leachem. Světový pár číslo dvě si své postavení na žebříčku ATP vybojoval triumfem na Australian Open a třech turnajích okruhu ATP Tour. Jejich prvními soupeři v Červené skupině budou Švédové Simon Aspelin a Johan Landberg. Skupinu doplňují Američané Alex O'Brien s Jaredem Palmerem, proti kterým se postaví málo známý australský pár Joshua Eagle s Andrewem Florentem.

Asi největší atrakcí bude domácí dvojice Leander Paes - Mahesh Bhupathi. Těm byla přidělena divoká karta a domácípublikum je zajisté požene bouřlivě kupředu. Ti se letos i vinou zranění neprosadili tak jako pře rokem, kdy byli dokonce nejlepším světovým párem. Ve Zlaté skupině na ně čeká těžký úkol, přejít přes soupeře zvučných jmen bude problém. Dalšími dvojicemi jsou Haarhuis-Sandone Stolle, Palmer-O'Brien a konečně Donald Johnson s Pietem Norvalem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga