Marie Bouzková

Marie Bouzková | foto: Reuters

Turnaj elitních tenistek v Ostravě bude. Má výjimku

  • 0
Veškerý sport v zemi stojí. Sportovci nemohou trénovat ve svých halách ani v posilovnách. Přesto do Ostravy dorazí světová tenisová elita. Uzavře se v Ostravar Aréně a nedalekém hotelu.

Pořadatelé turnaje kategorie Premier okruhu WTA Tour nazvaného J&T Banka Ostrava Open 2020 včera dostali výjimku od hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

„I když jsem věřil, že to dopadne dobře, protože turnaj je covidově odizolovaný a ta bublina je opravdu dokonalá, tak je to samozřejmě úleva,“ řekl Tomáš Petera ze spolupořádající společnosti Perinvest Group.

Turnaj s dotací 528 500 dolarů se je náhradou za čínské Čeng-čou. Petera se domluvil na jeho převzetí před měsícem a půl. „Takže jsme měli na přípravu, která normálně trvá deset měsíců, pár týdnů. Už to je stres, covid necovid,“ podotkl.

Byť žil v napětí, aby se na poslední chvíli všechno nezhroutilo, turnaj se připravoval. Stavěly se kurty a už přijely i hráčky na kvalifikaci, která bude o víkendu. „To by byl hodně smutný příběh, kdybych je musel otočit a poslat domů,“ uvedl Petera. V konání turnaje věřil, jelikož pravidla pro pořádání tenisových turnajů jsou už tak nastavena velmi přísně. Hráčky bydlí v jednom hotelu a smějí pouze na tenis a zpět. Každých pět dnů podstupují test na covid19, první hned po příjezdu.

„Hráčka přijede dezinfikovaným autem, jde rovnou na test a pak se zavře na pokoji na šestnáct až čtyřiadvacet hodin. Poté, co má negativní výsledek, dostane akreditaci a může hrát,“ popsal Petera.

A kdyby byla pozitivní? „Dostane evakuační plán. Nehrozí, že by někoho nakazila,“ odpověděl Petera.

Se zmíněným mnohastránkovým plánem opatření seznámil s předstihem ostravskou hygienickou stanici, šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku a minulý týden ho měl k dispozici i ministr zdravotnictví Roman Prymula. „To si myslím, že bylo klíčové, že měli manuál včas a měli ho nastudovaný,“ uvedl Petera. Turnaj bez diváků v ochozech bude ostře sledován i kontrolován. „S tím počítáme. V hale i v hotelu už bylo několik hygienických kontrol,“ řekl Petera.

Jedničkou bude Karolína Plíšková, přihlášené jsou i Petra Kvitová, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová. Volnou kartu dostane Barbora Strýcová.

Přijet mají světová pětka Elina Svitolinová z Ukrajiny, Běloruska Aryna Sabalenková i její krajanka a trojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková. Jako poslední se přímo do pavouku vešla 33. hráčka světa Ruska Jekatěrina Alexandrovová. Z původně přihlášených se odhlásily grandslamové vítězky Španělka Garbiňe Muguruzaová, Němka Angelique Kerberová, Sofia Keninová z USA i Polka Iga Šwiateková.

V kvalifikaci jsou z Češek Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a na kartu i Tereza Martincová. O postup bude usilovat i americká vycházející hvězda CoCo Gauffová. „Normálně se za její účast platí nemalé peníze, ale projevila zájem, že by ráda hrála, a je spokojená i s kartou do kvalifikace,“ podotkl Petera.

Hlavní soutěž začne v pondělí. Finále dvouhry a čtyřhry bude v neděli 25. října.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga