Pernilla Mendesová

Pernilla Mendesová | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Obhájci titulu do Ostravy nedorazí. Mendesová míří reprezentovat

  • 0
Tenisové mistrovství republiky v minulých dvou letech hostila Ostrava a titul pokaždé získala Pernilla Mendesová z Opavy. Tentokrát prvenství neobhájí.

„Ve středu odlétám na univerziádu na Tchaj-wan, takže jsem se z mistrovství musela odhlásit,“ uvedla Mendesová. „Nemělo cenu, abych v Ostravě byla dva dny a zabírala místo nějaké jiné hráčce. Mrzí mě to, ale jinak to udělat nešlo, když už jsem byla na univerziádu nominovaná svazem.“

Domácí šampionát na kurtech SC Ostrava v Komenského sadech začíná v pondělí v 9.30. A chybět na něm bude také loňský mistr mezi muži - ostravský Petr Michnev.

„Má jiný program, ale to, že loni mistrovství vyhrál, mu pomohlo, aby se odrazil k lepším výsledkům na mezinárodních turnajích, protože se dostal až na dvousté šedesáté místo ve světovém žebříčku,“ uvedl ředitel mistrovství republiky Martin Hynek. Loni přitom Michnev byl 526. hráčem světa.

Za umístění na domácím šampionátu tenisté žádné body do světového žebříčku nezískávají, což je také důvod, proč ti nejlepší chybějí.

Nasazenými jedničkami jsou v Ostravě Michal Schmid a loňská finalistka dvouhry a mistryně ve čtyřhře Karolína Stuchlá. Oba jsou z Liberce.

Schmid je mezi českými tenisty na 25. místě, Stuchlá dvaadvacátá. Z kraje v hlavní soutěži mužské dvouhry nastoupí Jakub Kadora ze Slavie Orlová, Andrej Wawrzyczek z klubu Tennis Hill Havířov a na volnou kartu Marek Řeháček z pořádajícího SC Ostrava.

„Volnou kartu má i patnáctiletý Dalibor Svrčina, což je odchovanec SC Ostrava, ale už se připravuje v Prostějově,“ uvedl Martin Hynek. „O něm určitě v budoucnu uslyšíme.“

Mezi ženami je dvojkou Nikola Tomanová ze Slavie Orlová. Představí se i její oddílová kolegyně Karolína Kubáňová. Volnou kartu dostala Linda Nosková. „To je třináctiletá naděje ze zřejmě nejmenšího tenisového klubu v Česku, z TK Na Dolině v Trojanovicích,“ usmál se Martin Hynek.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga