Francie slaví postup

Francie slaví postup - Francouzský tým se raduje z výhry nad USA v semifinále Davis Cupu | foto: Reuters

O Davis Cup se poperou Francouzi a Rusové

Paříž, Moskva - Obhájci titulu Francouzi a proti nim ruský tým, tak vypadá složení finále Davisova poháru tenistů. Oba semifinálové duely rozhodly už úvodní nedělní dvouhry, v nichž pokaždé dominovaly domácí jedničky. V Moskvě si Safin bez potíží poradil s Argentincem Nalbandianem, na pařížském Roland Garros zase Grosjean předčil svou chytrou hrou Roddicka z týmu USA. O držiteli nejslavnější týmové soutěže se rozhodne od 29. listopadu do 1. prosince ve Francii.Roland Garros dojalo hráče k slzámSlováci se loučí s elitou

Rusko - Argentina 3:1 - Postupuje Rusko
Jen dva sety nechal Marat Safin Argentincům naději na prodloužení boje o finále. Ruská jednička za stavu 1:1 po dvou tie-breakových setech soupeře ve třetí sadě zcela smetla a jako výsledeek náhlé změny poměru sil se v moskevských Lužnikách objevil kanár zlomyslně zpívající wimbledonskému finalistovi.

Čtvrtá sada už přinesla rozhodnutí, na které domácí fanoušci po sobotním hororu napjatě a nervozitou čekali. Až do šesté hry se oba tenisté drželi, ovšem potom Safin sebral Argentincovi servis a za stavu 5:3 podával na vítězství a v zápase i celém semifinálovém klání. I tentokrát sehrála roli nervozita, jaká sebrala Rusům výhru ve čtyřhře. Safin nebyl dlouho schopen proměnit mečbol a zasloužil se tak o dramatický efekt na závěr vcelku jasného zápasu.

Francie - USA 3:2 - postupuje Francie
V zápase jedniček obou týmů rozhodla Grosjeanova větší zkušenost ze zápasů na antuce. Dvacetiletý Američan, který před utkáním s Francií vyhrál v Davis Cupu sedm zápasů v řadě, držel se soupeřem krok jen ve dvou úvodních setech.

Pak začal Roddick při své agresívní hře hodně chybovat, což pomohlo Grosjeanovi k vítězství. V zisku třetího bodu nezabránilo francouzskému tenistovi ani zranění pravého kotníku, které si přivodil při dobíhání jednoho z míčů během druhého setu. "Měl jsem ohromnou touhu po vítězství," řekl po zápase šťastný Francouz.

Z výkonu svých svěřenců však nebyl zklamán ani americký nehrající kapitán Patrick McEnroe. "Jsem na hráče hrdý. Bojovali jsme tvrdě," řekl po zápase. Američané nezískali v semifinálovém zápasu ani jeden bod ve dvouhře. V pátek prohrál Roddick 6:4, 6:7, 6:7 a 1:6 s Arnaudem Clémentem a Grosjean si ve čtyřech setech poradil s Jamesem Blakem. Jediný úspěch Američanů tak zaznamenal deblový pár Blake, Todd Martin, který v pětisetové bitvě zvítězil nad francouzskou dvojicí Mickael Llodra, Fabrice Santoro.

Francie - USA 3:1 po třetí dvouhře  - postupuje Francie
Grosjean - Roddick 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Clément - Blake 4:6, 3:6.

Rusko - Argentina 3:1 - Postupuje Rusko
Safin - Nalbandian 7:6, 6:7, 6:0, 6:3

Čtěte o semifinále:
Páteční dvouhry
Sobotní čtyřhry


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga