Novák zavřel Britům dveře

P r a h a - Po Novákově podání následovala krátká výměna, jíž zakončil míček v síti po úderu britského tenisty. Je rozhodnuto. Po excelentním výkonu porazil Jiří Novák Tima Henmana 6:4, 6:2, 6:2 a ještě před poslední dvouhrou tak rozhodl o tom, že český daviscupový tým postupuje do dalších bojů o salátovou mísu.

Hned první Henmanův servis dokázal zužitkovat Jiří Novák v první break a ujmul se tak vedení , kterí vzápětí potvrdil vlastním vyhraným podáním. Výhoda českého hráče vzala za své poté, co v šesté hře také on ztratil svůj servis. Novák se ovšem nenechal touto ztrátou zdeptat a break získal zase zpět. Za stavu 5:4 tak podával na vítězství v setu. Z vedení 40:0 se však stala dlouhá přetahovaná při níž se střídaly breakbally se setbally . Až ten sedmý dokázal Novák využít a dostal se tak do vedení 1:0.

Do druhého setu vstoupil Henman agresivnější hrou, snažil se rychleji zakončovat a nedat tak Novákovi šanci k dlouhým výměnám. Ani to mu však nepomohlo. Při snaze o rychlé ukončování výměn často chyboval a nabízel tak českému reprezentantovi možnost k získávání bodů. Ten se šance chopil a ve druhé a šesté hře sebral Britovi servis. Za stavu 5:2 tak opět podával na vítězství v setu. Zdálo se sice, že Nováka šance trochu zaskočila, když zaznamenal první dvojchybu. Záhy ale tuto chybu napravil a získal i druhý set.

Jakoby Henmanův servis ani nelétal dvousetkilometrovou rychlostí, tak si počínal Jiří Novák ve třetím setu, kdy dokázal brát jedno soupeřovo za druhým a sám precizní hrou udržovat to své. Henman vůbec nevěděl, co na Nováka hrát. V dlouhých výměnách neměl potřebnou trpělivost, když se vypravil na síť, český tenista zahrál nechytatelný return. Novák se tak postupně propracovával až k vedení 5:1. Servis měl Henman a dokázal odvrátit bezprostřední hrozbu konce zápasu.

Potřetí tak měl Jiří Novák možnost podávat na vítězství v setu, jež by ovšem nyní znamenalo i celkové vítězství. Za stavu 15:15 rozběhal Henmana a poté jej skvěle prohodil, což zopakoval i při následujícím míčku. Následoval mečbol. Během výměny poslal britský hráč míček do sítě a odstartoval tak velkou radost celého daviscupového týmu.

Průběh zápasu:
1. set: Novák - Henman 6:4
2. set: Novák - Henman 6:2
3. set:Novák - Henman 6:2

Jiří Novák má v souboji s Henmanem možnost poslat Českou reprezentaci do dalšího kola


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga