Novák by bral běloruský tým

Šanghaj, Praha - Dva dny cestoval tenista Jiří Novák z Paraguaye na turnaj do Šanghaje. Při mezipřistáních v Buenos Aires a Frankfurtu čekal na letišti vždy sedm hodin. Včera už hrál, postoupil ve dvouhře i čtyřhře. „Jsem utahaný, ale spíš psychicky než fyzicky,“ řekl. Přesto si na nejbližších šest týdnů naplánoval šest turnajů.

Zda stejné martyrium podstoupí také v příštím roce, nechtěl prozradit. „Vnitřně jsem se už rozhodl. Nemíním však zatím oficiálně oznamovat, jestli budu hrát ještě dva měsíce, nebo dva roky.“ Je mu 29 let.

Předloni byl sedmý na světě, nyní drží 28. příčku. „Spousta lidí si možná řekne, že jsem měl špatnou sezonu. Jenže já jsem spokojený s tenisem, který předvádím,“ bilancoval.

V Davisově poháru neprohrál od roku 2001, sérii prodloužil nyní v Paraguayi. „Hned bych tuhle osobní bilanci vyměnil za semifinále pro celý tým. Pořád hrajeme o udržení,“ posteskl si. V Asunciónu ho zklamala atmosféra, hlediště pro 1500 diváků bylo poloprázdné. „Přišly většinou jen děti.“

Ve čtvrtek se losuje příští ročník Davis Cupu. Češi nebudou nasazeni, musí počítat se silným soupeřem z osmičky elitních týmů. Novák Čechům přeje Bělorusko. „Ale u nás! Ne u nich na rychlém povrchu.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga