Norman se zapotil s Bělorusem Mirnym

Prudká bouře zkomplikovala nedělní program posledního grandslamového turnaje této sezony - newyorského US Open. Z dohraných zápasů zaujala především bitva třetího nasazeného Švéda Normana s Bělorusem Maxem Mirnym. Ten vedl už 2:0 na sety, nakonec však podlehl v tie-breaku sady páté. Ženy rozehrály 4. kolo, v němž osmá nasazená Francouzka Nathalie Tauziatová bez větších problémů porazila turnajovou devítkou Španělku Arantxu Sanchezovou-Vicariovou 6:3, 6:2. V dalším kole je starší ze sester Williamsových Serena, která si poradila se Španělkou Sernaovou 6:2, 6:2.

Souboj Normana s Mirnym trval 4 hodiny a 6 minut, běloruský tenista, povzbuzovaný z hlediště výkřiky "Lets go Max!", přitom potrápil favorizovaného Švéda 25 esy. Ani to mu však nestačilo, Norman uplatnil v závěru utkání lepší přehled a taktickou vyzrálost a zvítězil 3:6, 4:6, 7:6, 6:4, 7:6. "Marně hledám slova, kterými bych ten zápas popsal, ale pro diváky to muselo být zajímavé," nechal se slyšet švédský tenista, který je po vypadnutí Agassiho a Kuertena de facto turnajovou jedničkou.

Program mužské dvouhry byl vůbec ve znamení pětisetových maratonů. Rus Marat Safin vedl v souboji s Francouzem Grosjeanem 6:4, 7:6, ovšem v dalších dvou sadách jasně dominoval jeho soupeř 6:1 a 6:3. Pátý set vrcholil v tiebreaku, v němž byl úspěšnější dvacetiletý Rus. Utkání trvalo 3 hodiny a devět minut, "díky" dešti a hromobití se však ve skutečnosti protáhlo o další tři hodiny.

Poprvé od roku 1991 se na dvorcích ve Flushing Meadow potkaly Američanky Selešová a Capriatiová, před devíti lety zvítězila Selešová v semifinále po velké bitvě až v tie-breaku třetího setu, tentokrát však jasně potvrdila roli nasazené šestky a vyhrála 6:3, 6:4.

Nedohráno zůstalo utkání turnajové jedničky Martiny Hingisové s Francouzkou Testudovou. Čechošvýcarska vyhrála první sadu 6:2, před dnešní dohrávkou vede ve druhém setu 1:0. Stejný osud potkal i duely Američana Martina s Francouzem Piolinem (7:6, 6:3, 2:0) a Španěla Corretji s krajanem Moyou (7:6, 2:1).
 

 

Obrovské zklamání prožívala Španělka Arantxa Sanchezová-Vicariová po porážce s Francouzkou Tauziatovou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga