Rafael Nadal s trofejí pro šampiona US Open

Rafael Nadal s trofejí pro šampiona US Open | foto: AP

Nadal klidně může překonat rekord v počtu grandslamů, myslí si Sampras

  • 1
Pokud mu vydrží zdraví, může se Rafael Nadal stát nejlepším tenistou grandslamové historie. Tvrdí to někdejší světová jednička Pete Sampras. Nadal má podle něj všechny předpoklady, aby jednou překonal rekordních 16 vyhraných titulů Rogera Federera.

"Je stále mladý, takže to klidně může dokázat," řekl Sampras na adresu čtyřiadvacetiletého Nadala. "Jedinou otázkou je, zda to vydrží fyzicky. Když sledujete s jakým úsilím ten kluk bojuje o každý bod."

Současná světová jednička má na svém kontě už devět titulů "velké čtyřky". Ziskem toho posledního na nedávném US Open navíc jako sedmý tenista historie završil tzv. kariérní Grand Slam.

"Má všechny grandslamy, olympiádu, dominuje ve vzájemných zápasech proti Rogerovi," připomněl Španělovu aktivní bilanci 14-7.

Devětatřicetiletý Sampras si ale není jistý, zda rodák z Mallorky bude po překonání grandslamového rekordu prahnout.

"Je to obrovská výzva, ale bude ho to stát ještě spoustu práce. Upřímně si nemyslím, že jeho cílem bude zisk šestnácti, sedmnácti nebo osmnácti titulů. On se prostě bude chtít dál zlepšovat a pokud to vyjde, bude to skvělé."

Sám Sampras je držitelem 14 grandslamových trofejí a v žebříčku nejúspěšnějších je druhý hned za Federerem. Poslední titul získal před osmi lety, to mu bylo 31.

Proto si nemyslí, že Federer, který letos vyhrál "jen" Australian Open, už řekl poslední slovo. "Proti Djokovičovi měl v semifinále US Open dva mečboly. Klidně mohl být ve finále on. Pořád hraje dobře, žádný velký pokles u něj nevidím. Ale ostatní se teď zlepšili."

Pokud by měl vybrat nejlepšího tenistu historie, Sampras váhá. "Každá dekáda měla své hrdiny. V šedesátých letech to byl Laver, v osmdesátých Lendl a McEnroe, v devadesátých já a Agassi. Teď mezi ně patří určitě Rafa," uzavřel.

V KOLIKA LETECH ZÍSKALI GRANDSLAMOVÝ TITUL

   NADAL (1986) SAMPRAS (1971)  FEDERER (1981)
Celkem titulů  9* 14  16*
první  19 let 19 let  21 let
devátý  24 let 25 let 25 let
poslední  24 let 31 let 28 let


* Nadalova a Federerova kariéra dosud pokračuje

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga