Petra Kvitová ve čtvrtfinále na turnaji v Brisbane

Petra Kvitová ve čtvrtfinále na turnaji v Brisbane | foto: AP

Kvitovou čeká v Austrálii Siniaková, Plíškovou vyzve Mladenovicová

  • 16
Loňskou finalistku Petru Kvitovou čeká na úvod letošního ročníku tenisového Australian Open český souboj. Sedmé nasazené los v Melbourne určil za soupeřku Kateřinu Siniakovou. Turnajová dvojka Karolína Plíšková bude hrát s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou.

Nejtěžší los má Marie Bouzková, která při své premiéře na prvním grandslamu sezony vyzve obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou z Japonska. Patnáctá nasazená Markéta Vondroušová se utká se zkušenou Světlanou Kuzněcovovou z Ruska a dvacítka Karolína Muchová bude hrát s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Mezi nasazenými je také Barbora Strýcová, která se z pozice dvaatřicítky utká s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Kristýna Plíšková zkusí ukončit na grandslamech šňůru čtyř porážek proti Britce Heather Watsonové.

Kvitová může ve čtvrtfinále hrát se světovou jedničkou a domácí favoritkou Ashleigh Bartyovou a Plíšková s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, ale už v osmifinále by se mohla střetnout s Vondroušovou. 

Proti Ósakaové jde ve čtvrtině pavouka Američanka Serena Williamsová. Muchová je ve čtvrtině, v které se očekává čtvrtfinále Rumunky Simony Halepové se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

PAVOUKY

V pavouku mužů není po ukončení kariéry Tomáše Berdycha zatím žádný český hráč. Z kvalifikace se do soutěže může dostat Lukáš Rosol.

Sedminásobný vítěz a obhájce titulu Srb Novak Djokovič má za soupeře Jana-Leonarda Struffa z Německa. Ve čtvrtfinále může narazit na vítěze Turnaje mistrů Řeka Stefanose Tsitsipas. Nejvýše nasazený Rafael Nadal ze Španělska začne s Hugem Dellienem z Bolívie a Švýcar Roger Federer se Stevem Johnsonem z USA.

De Minaur vynechá domácí grandslam

Nejlepší současný australský tenista Alex de Minaur se kvůli zranění Australian Open nezúčastní. Jedenadvacátý hráč světového žebříčku se musel odhlásit kvůli potížím s břišními svaly.

„Nebudu lhát. Jsem z toho docela zdrcený. Všichni mi říkali, že bych s tím neměl hrát, já jsem stejně pořád doufal, že to půjde... Ale nakonec jsme udělali rozumné a správné rozhodnutí,“ uvedl dvacetiletý De Minaur, jenž kvůli zranění vynechal už turnaj v Adelaide.

De Minaur měl přitom slibný začátek sezony. Na ATP Cupu porazil lépe žebříčkově postavené hráče Alexandera Zvereva a Denise Shapovalova a donutil ke třem setům světovou jedničku Rafaela Nadala.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga