Bojovnice Nosková: Zvládla tři řeže, přemohla i ruský zázrak a vyhlíží hvězdu

  • 6
Do Austrálie letěla s odhodláním zopakovat úspěch na podniku v Adelaide, kde loni jako osmnáctiletá bojovala o titul. Tenistka Linda Nosková ovšem ukazuje své umění už na prvním turnaji sezony v Brisbane, kde vyřadila silné soupeřky a prošla už do semifinále. Naposledy zdolala o tři roky mladší Mirru Andrejevovou 7:5, 6:3.

„Jsem nadšená, očekávala jsem těžký zápas s kvalitní soupeřkou,“ radovala se Nosková v rozhovoru na kurtu, že po třech dlouhých třísetových zápasech dokázala ve čtvrtfinále zvítězit za necelé dvě hodiny. „Ona umí hrát dlouhé výměny, takže utkání s ní se můžou taky dost protáhnout.“

Přestože česká hráčka obě sady začala ztraceným podáním, hned v následujících gamech se na Andrejevovou vždy dotáhla a mladou sokyni ve využitých brejkbolech nakonec přemohla. Zatímco Ruska proměnila čtyři nabídnuté, Nosková uzmula o dva více.

Nosková si v Brisbane zahraje semifinále, Bouzková v Aucklandu dohrála

„Jsem ráda, že jsem naši vzájemnou bilanci začala lépe,“ těší 19letou Češku. „Mirra je o něco mladší než já, pravděpodobně se na kurtu ještě párkrát potkáme.“

Obě totiž patří k nejtalentovanějším mladým hráčkám na okruhu, Andrejevové je teprve šestnáct let a na žebříčku jí patří 58 místo. Ruska v minulém roce ovládla anketu WTA o novicku roku, ve které soupeřila mimo jiné právě s Noskovou.

„Je rozhodně velmi talentovaná, má dobrou fyzičku, servis a pohyb. Má před sebou velkou budoucnost,“ pochválila Češka svou páteční soupeřku.

Stejnou větu pronášejí starší kolegyně i tenisoví experti právě o Noskové. V minulé sezoně, kterou sama nazvala průlomovou, vylétla až na 40. pozici a zahrála si dvě finále na okruhu WTA. První chce obhájit v australském městě Adelaide.

Making waves on the Sunshine Coast ☀️

Linda Noskova defeats Mirra Andreeva in the battle of the teenagers to power into the semifinals, 7-5 6-3

#BrisbaneTennis

5. ledna 2024 v 8:19, příspěvek archivován: 5. ledna 2024 v 12:46

A na zápasy tam se skvěle chystá už nyní v Brisbane. „Kdykoliv přiletím do Austrálie, cítím, že musím být superpřipravená, protože jsou tu těžké podmínky. Zvlášť pro mě, když trénuju v české zimě,“ líčí.

Na dalekém kontinentu si letos poprvé vyzkouší i hlavní soutěž Australian Open, tedy jediného grandslamu, ve kterém je její nejlepší zápis účast v kvalifikaci. „Bohužel jsem si ho moc neužila, vypadla jsem v kvalifikaci hned v prvním kole. Doufám, že za pár týdnů bude moje bilance lepší,“ přála si před odletem do Austrálie.

Díky velkému zlepšení v minulém roce má nyní účast v hlavní soutěži jistou. „A chci toho využít na maximum, nechci si nechat ujít tak skvělý začátek roku.“

Já že se budu živit tenisem? Naděje Nosková o lásce k New Yorku i přírodě

Vítězka juniorského Roland Garros se na dospělém majoru dostala nejdále do druhého kola, loni na US Open a právě v Paříži, kde vypadla po prohře s Jelenou Rybakinovou. Stejnou soupeřku vyzve i nyní v semifinále v Brisbane.

„Na Roland Garros jsem nepředvedla svou nejlepší hru. Čekám naprosto odlišný zápas než v Paříži. Uvidíme, co se na kurtu odehraje,“ vyhlíží utkání rozjetá Nosková, která na východě Austrálie kromě Andrejevové vyřadila rovněž Maďarku Timeu Babosovou, Argentinku Julii Rieraovou a předtím i Rumunku Soranu Cirsteaovou, 26. ženu světa.

„Vždycky si dávám stejný cíl, hlavně se zlepšovat tenisově a kondičně. Výsledky a ranking potom přijdou samy,“ povídá Nosková, která se podle výkonů v Brisbane na aktuální sezonu připravovala opravdu svědomitě.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga