Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Reuters

Istanbul vyhlíží souboj dívek z plakátu. Kvitová vyzve Serenu

  • 17
Istanbul (Od naší zpravodajky) - Největší favoritka versus tenistka, kterou herní projev a aktuální forma z posledních týdnů katapultovaly do role největší vyzývatelky. Čtvrteční večer nabízí na Turnaji mistryň mimořádně atraktivní souboj dívek z oficiálního plakátu: zápas světové jedničky Sereny Williamsové a Petry Kvitové, šesté hráčky žebříčku WTA.

Dělový servis versus tvrdé podání s lišáckou leváckou zatáčkou. Tvrdé údery ze základní čáry. Spíš kratší výměny. Útoky na síť. To vše bude k vidění ve třetím zápase čtvrtečního programu v hale Sinana Erdema.

Popáté v kariéře proti sobě nastoupí Serena WIlliamsová a Petra Kvitová, tentokrát v základní červené skupině Turnaje mistryň, jako jeho nejstarší (32 let) a nejmladší (23) účastnice. Všechny čtyři předešlé duely vyhrála Američanka. I proto Kvitová říká. "Je to pro mě velká výzva. "

Obě mají hru založenou na agresivitě, využívají převahy z podání. "Ale já musím servis ještě trochu zlepšit, abych se s ní mohla srovnávat," říká s úsměvem Kvitová. 

Do úderů vkládají brutální sílu. "Mohla bych míče trefovat i tvrději, ale asi bych pak měla problémy s ramenem," vypravovala Williamsová.

Americká tenistka Serena Williamsová bojuje ve finále US Open.
PŘEPEČLIVÝ ÚDER. Petra Kvitová ve čtvrtfinále turnaje v Pekingu.

KDO USPĚJE? Serena Williamsová změří na Turnaji mistryň síly s Petrou Kvitovou.

Ve srovnání čísel má 32letá Američanka suverénně navrch (vlastně nad všemi): v uplynulých deseti měsících vyhrála 75 zápasů, pouze čtyřikrát odcházela z kurtu poražena. Získala deset turnajových titulů, včetně Roland Garros a US Open. 

Kvitová má letos na kontě dva tituly (Dubaj, Tokio) a v Istanbulu si na konto připsala 50. vyhraný zápas, z jejich statistik ční výrazně zejména počet odehraných třísetových duelů (36).

Zatímco Američanka celý rok udivuje výrazně zlepšeným pohybem a agresivitou, Kvitová po nevýrazné sezoně s několika výkyvy naskočila na úspěšnou vlnu na podzim. Z posledních deseti zápasů od US Open prohrála jediný...

Turnaj mistryň - čtvrtek

16:00: Li Na (Čína) - Jankovičová (Srb.)
Nejdříve v 18.00: Kerberová (Něm.) - Radwaňská (Pol.)
Od 20.00: Kvitová (ČR) - Serena Williamsová (USA)

Když dojde na jejich vzájemné souboje, ve vzpomínkách se obě vrací k letošní bitvě v Dauhá. Tamní vítězné čtvrtfinále katapultovalo Američanku zpátky na pozici světové jedničky. "Byl to pro mě asi nejemotivnější moment letošní sezony," přiznala Serena.

Byť ani počtvrté v kariéře majitelku 17 grandslamů neporazila, i Kvitová vzpomíná na dramatickou bitvu optimisticky. "Cítila jsem, že vím, jak na ni hrát." 

V posledních dvou letech si "rozdělily" triumfy na Turnaji mistryň - v roce 2011 kralovala v Istanbulu česká levačka, loni laskala trofej pro vítězku muskulaturní Američanka. Respekt ke Kvitové netají, jakoby i sama uznávala její roli největší vyzyvatelky. "Petra je skvělá hráčka. Už tady vyhrála, zdejší povrch ji sedí a navíc je levačka, což je vždycky obtížné."

Kvitové může pomoct sebevědomí z asijského turné. I halové prostředí.  Česká levačka prohrála za poslední tři roky v hale pouze tři zápasy. Se Serenou se pod střechou nikdy nepotkala. Změní jejich duel v Istanbulu statistiky?

Petra Kvitová - Serena Williamsová 0:4
2013 DauháčtvrtfináleSerena 3:6, 6:3, 7:5
2012WimbledončtvrtfináleSerena 6:3, 7:5
2010WimbledonsemifináleSerena 7:6 (5), 6:2
2010Australian Open2. koloSerena 6:2, 6:1

Kdo vyhraje dnešní souboj "dívek z plakátu" na Turnaji mistryň v Istanbulu - Serena Williamsová nebo Petra Kvitová?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:00 čtvrtek 24. října 2013. Anketa je uzavřena.

Petra Kvitová
Petra Kvitová 1172
Serena Williamsová
Serena Williamsová 925

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga