Když Dlouhý hraje dlouho

  • 5
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Těsně před půlnocí už bývají na venkovních dvorcích v Melbourne k vidění jen noční můry. Dohrává se maximálně večerní zápas na centrkurtu v Rod Laver Aréně. Úvodní den Australian Open 2007 však nabídl netradiční obrázek: Na kurtu číslo 10 pózuje před panoramou nočního Melbourne vyčerpaný Lukáš Dlouhý, který právě po pěti hodinách vydřel postup přes Rusa Gabašviliho.

Po pěti postupech českých tenistek a naopak třech vyřazeních svých mužských krajanů jsou v pondělním odpoledni Radek Štěpánek a Lukáš Dlouhý posledními českými mužskými nadějemi na postup do 2. kola dvouhry v úvodní den Australian Open. Jejich zápasy začínají přibližně ve stejný čas na sousedících kurtech 13 a 10, v Melbourne je příjemný odpolední čas.

Po necelých dvou hodinách končí Štěpánek esem svůj vítězný zápas s Francouzem Llodrou a také Dlouhý kráčí za pohodlným vítězstvím - úvodní dva sety vyhrál 6:3 a 6:1 a navrch má i ve třetím. Skupinka Čechů je vývojem zápasů potěšena, neboť díky losu na sebe ve 2. kole mají narazit právě Štěpánek s Dlouhým a jednoho zástupce ve 3. kole tak měl český tenis jistého.

"Lukáš už dohrál?" ptá se na tiskovce Radek Štěpánek a když se dozvídá, že právě touhle dobou už se propracovává k mečbolům, stručně se vyjadřuje k příštímu kolu. "Ještě to sice není hotové, ale pokud Lukáš postoupí, bude to určitě zajímavý český souboj."

Dlouhý však už tou dobou skvěle rozehraný třetí set ztrácí v tie-breaku, přesto své zaváhání vzápětí napravuje a znovu pomalu míří za postupem ve čtyřech setech. Pár českých fandů se o tom jde přesvědčit na vlastní oči, ale po další hodině hry ztrácí Dlouhý i druhý tie-break a předlouhý maratón musí rozhodnout pátý set.

Neplánovaný bonus pro odpolední diváky

Zápas, který začal za denního světla, se tak dohrává v okolní tmě pod umělým osvětlením a diváci, kteří měli lístky pouze na denní program, získávají nečekaný bonus v podobě neplánované "night session".

Dlouhý prvně poznal křeče

Lukáš Dlouhý

"Delší zápas jsem nikdy v životě nehrál," svěřil se po utkání Lukáš Dlouhý. "Sám jsem si to ale zkomplikoval, mohl jsem vyhrát nejméně v polovičním čase už ve třech setech, ale nepovedlo se a tak jsem poprvé v kariéře zažil při zápase křeče. V pátém setu jsem při servisu nadskočil a chytla mě hrozná křeč do stehna. Byl to pro mě dosud nepoznaný pocit a i díky tomu jsem si netakticky vyžádal ošetření."

Kvůli křečím totiž není nutné žádat o jediné povolené ošetření, ale Dlouhý si ho zbytečně vyplýtval. "Ke konci už jsem sotva chodil, naštěstí jsem to přece jen dotáhl do vítězného konce."

Mečboly už v utkání ani nestačil počítat. "Jedenáct? Tak to je slušné číslo," usmíval se už Lukáš Dlouhý, který však s pohybem rozhodně ještě přestat nehodlal.

"Hned po zápase jsem se vyjezdil na rotopedu, dojde i na masáž a něco do sebe musím i dostat, ve středu proti Štěpánkovi však už budu předpokládám fit. V úterý sice budu určitě unavený, ale odpoledne už si půjdu zaběhat nebo zatrénovat a budu se těšit na pikantní český souboj!"

Na nedalekém centrkurtu bojují v Rod Laver Aréně už jen Rus Safin s Američanem Beckerem, neskutečná show, kterou na "desítce" předvádějí nezdolní Čech s Rusem, se však rovněž odehrává před nabitým auditoriem.

Malý dvorec obklopují davy lidí, většina z nich stojí a sleduje neuvěřitelnou podívanou. Lukáš Dlouhý má zprvu navrch, vede 4:1 a 5:3 a podává na vydřenou výhru. Neskutečně houževnatý Rus ale odvrací dva mečboly skvělými údery, za které by se nemusel stydět ani Federer a i díky svým bojovným výkřikům a emotivnímu chování se pomalu stává miláčkem publika.

Ztracené mečboly berou Dlouhému síly

Dlouhý oproti němu působí unaveněji, jakoby se na něm příliš podepsala nekonečná řada promarněných šancí ukončit zápas. Postupem času se však i on dostává do tranzu a aplaus nebere konce. Předchozí obrat ve skóre navíc způsobil, že Rus je vždy o jednu hru napřed a Dlouhý musí při svém podání pokaždé uspět, jinak by měl dohráno.

S blížící se půlnocí, jakoby se zastavil čas. Skóre posledního setu se pravidelně přelévá a neustále natahuje, oba borci však i přes zjevnou únavu zápas rozhodně jen nedohrávají a k vidění je spousta neuvěřitelných výměn.

Za stavu 11:11 Dlouhý po dlouhé době konečně prolomil Gabašviliho servis a podává na vítězství. Záhy má k dispozici další dva mečboly a s úlevným úsměvem už komunikuje se skupinkou českých fandů. Za pár minut už ale publikum aplauduje ruskému tenistovi, který opět vstal z mrtvých, otočil skóre a naopak hodně "mrtvě" vypadá v tu chvíli Dlouhý, který si vzápětí vyžádal ošetření kvůli křečím.

Při návratu na kurt se opírá o raketu jako o hůl a naznačuje, jak se cítí, pro diváky vzápětí hraje i Rus, který vztekle mění jednu raketu za druhou. I přes velkou únavu a velkou rivalitu se však tenisový maratón odehrává velmi fér a oba sokové si nezapomínají vzájemně zatleskat při povedených úderech soupeře.

Do půlnoci zbývá necelá hodina a do hry výrazně vstupuje páska na síti, která si v dramatické koncovce jednoznačně oblíbila českého hráče. Zatímco jeho těsné údery občas jen s mírnou tečí propouští na druhou stranu dvorce, ruské returny či kraťasy nekompromisně zastavuje.

Až jedenáctý mečbol byl vítězný...

A Lukáš Dlouhý přízní štěstěny nepohrdá. Po dalším vydřeném brejku už možná poslední šanci nepustí a 11. proměněným mečbolem si po dvou hodinách pátého setu konečně užívá postupové radosti při skóre 16:14.

Obrovský aplaus však z kurtu číslo 10 vyprovází oba aktéry, kteří se musí s nadšenými diváky pozdravit, vyfotit a ti šťastnější si z nezapomenutelného zápasu odnesou i autogramy.

Deset minut po půlnoci přichází Lukáš Dlouhý na noční tiskovku k zápasu, který začal brzy odpoledne. Jeho první otázka nejlépe vystihuje bláznivý příbeh jednoho nekonečného utkání. "Jak vlastně hrál Radek Štěpánek....?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga