Karolína Plíšková během prvního kola US Open.

Karolína Plíšková během prvního kola US Open. | foto: AP

Muzikály a bazén se sestrou, pokec s McEnroem. Pak dřina pro Plíškovou

  • 5
New York (Od našeho zpravodaje) - New York miluje. Na US Open se cítí báječně. Tenistka Karolína Plíšková se vydala na další grandslamovou misi.

Se sestrou Kristýnou zašly na Broadway na muzikály Pretty Woman a Ledové království. Společně vyrazily taky do bazénu v Brooklynu. Bavil ji trénink i krátký „pokec“ s legendárním rebelem Johnem McEnroem v jeho akademii v Queensu.

Před oblíbeným US Open si Karolína Plíšková v New Yorku náramně zpestřila program a ani trochu se nenudila.

ZPRAVODAJSTVÍ

První den US Open

V pondělí jí ovšem naostro začala grandslamová šichta a pořádně se při ní nadřela. Krajanku Terezu Martincovou na Armstrong Stadium přemohla 7:6, 7:6.

Nesešly se jí právě idylické podmínky. V tradičně záludném a pro nervy náročném úvodním kole se poprvé v kariéře utkala s další Češkou.

Zpočátku jí při servisu přímo do obličeje pralo slunce. Zatřásl s ní pád v polovině druhé sady a posléze až komická srážka se sběračem. Tak ji vytočily jízlivé poznámky jednoho z fanoušků v první řadě, že ho anglicky okřikla, ať mlčí.

„Nic snadného. Tereza se rozehrála v kvalifikaci, chodila do balonů naplno, vytáhla řadu výborných úderů,“ chválila sokyni nasazená trojka v rozhovoru na dvorci.

Česká tenistka Tereza Martincová v 1. kole US Open.
Tereza Martincová (vpravo) gratuluje k postupu do 2. kola US Open Karolíně...

US Open 2019

speciální příloha iDNES.cz

Sama sebe nešetřila: „Nesmí se stávat, abych ztratila první tři gamy na servisu. Start se mi vůbec nepovedl. Ale jsem ráda, že jsem našla cestu k vítězství a že jsem zvládla oba tie breaky.“

I díky podařeným koncovkám může pokračovat v pochodu za vysněnou grandslamovou trofejí.

Ano, má šanci se po US Open znovu vyšvihnout na pozici světové jedničky. Jenže v branži se mnohem větší prestiž pojí se ziskem těch nejvzácnějších pohárů.

Na Flushing Meadows jí sedí míče i modrý povrch dvorců, od čehož se často odvíjí tenistčin vztah k danému turnaji. Nevadí jí mnohdy horké a vlhké newyorské podnebí, v němž se o některé její soupeřky pokoušejí mrákoty.
Sebedůvěru si může opřít o zdejší báječné tažení do finále před třemi lety, během něhož například vyřadila obě sestry Williamsovy.

V minulých dvou ročnících postoupila do čtvrtfinále. „Vždycky tu mám lepší pocit než jinde. Ale je to taky zrádné,“ řekla o víkendu. „Jak se mi tady daří, víc si připouštím stres, protože to chci zopakovat.“

Pod extra tíživým tlakem tentokrát není vzhledem k tipům odborníků a kurzům sázkových kanceláří. Málokdo ji totiž zařadil mezi nejžhavější favoritky.

Zatímco před Australian Open, Roland Garros i Wimbledonem vyhrála jeden z přípravných turnajů, ze zámořských betonových klání v Torontu a Cincinnati vytěžila průměrnou bilanci 4–2.

O to víc času jí zbylo na odpočinek a na přípravu na milovanou akci. A třeba jí rovněž zůstalo víc energie. Pakliže má domašírovat až k trofeji, bude ji potřebovat.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga