Muchová psala pohádku: přežila kanára i mečbol, končí dvojchybou a dojetím

  • 3
V šesti zápasech si počínala báječně, vyřadila světovou osmičku či dvojku. Karolína Muchová se na grandslamovém Roland Garros zastavila až ve finále, kde po urputné řeži nestačila na vládkyni žebříčku Igu Šwiatekovou 2:6, 7:5 a 4:6. Připomeňte si její výtečnou pouť antukovým grandslamem, kterou okouzlila nejen Paříž, ale celý tenisový svět.

1. kolo Maria Sakkariová 7:6, 7:5

Hned na úvod se Muchová přesunula zpátky do minulého ročníku turnaje, houževnatou Řekyni totiž v Paříži zdolala podruhé v řadě. „Jo, když jsme šly na kurt, měla jsem déja vu,“ smála se po vítězném zápase, do kterého však vstoupila poněkud vlažně, když po chvíli ztrácela 0:3.

Soustředěná Maria Sakkariová v prvním kole antukového Roland Garros.

Díky barvité hře ale soupeřku dohnala a první set urvala v tiebreaku. Druhou sadu sice zahájila ztraceným servisem, na brejk ale okamžitě zareagovala. A za stavu 5:4 si vytvořila dva mečboly. „Říkala jsem si, jestli mám do úderu jít a zkusit ho urvat, nebo hrát spíš na výměny,“ popisovala.

Příležitosti nevyužila, ale ve dvanáctém gamu dostala další šanci na podání Sakkariové a čtvrtý mečbol už s přehledem proměnila. „Bylo to těžké, jsem ráda, že to klaplo a nemusely jsme do tiebreaku.“ Výhrou nad silnou soupeřkou odstartovala snovou jízdu celým turnajem.

2. kolo Nadia Podoroská 6:3, 0:6, 6:3

Se 103. hráčkou pořadí si měla ambiciózní Češka podle předpokladů hravě poradit. „A až na to, že mi hned v úvodním gamu utekl servis, jsem první set zvládla velmi dobře,“ hodnotila. Přesně, rychle, agresivně, dalo by se říct. Jenže druhá sada její myšlenky na třetí kolo kompletně odstranila.

Karolína Muchová se raduje ze získané výměny ve čtvrtfinále Roland Garros.

„Malinko jsem ztratila soustředění, ona se chytla a začala hrát velmi dobře. A set šel pak hodně rychle,“ přiznala česká tenistka, jež naprosto vyhořela a schytala neoblíbeného kanára. Vzpamatuje se, nebo si právě zadělala na konec antukového grandslamu? řekl si nejeden divák.

„Naštěstí se mi povedlo vrátit k tomu, co jsem hrála na začátku. A když se mi podařilo ji brejknout, zlomilo se to možná i v ní,“ oddechla si Muchová, která si ve druhém kole turnaje vybrala slabší moment, aby nadále mohla jen růst a ukazovat tenisovou genialitu, kterou oplývá.

3. kolo Irina Beguová 6:3, 6:2

Až do půl deváté musela Muchová čekat na boj o osmifinále, který svedla s Rumunkou Beguovou. S tenistkou, se kterou padla na Roland Garros 2019 i na letošním turnaji v Madridu. „Nechtěla jsem s ní prohrát potřetí v řadě,“ zařekla se Češka. A tak odstartovala famózní jízdu.

Karolína Muchová v semifinále Roland Garros.

Poradila si i s nepříjemnými kopcovitými údery, které soupeřka v obranné hře využívala. Češka se opírala o fantastický servis a velké množství vítězných míčů. Pohrála si i s mečbolem, který urvala tvrdým podáním.

Osmifinále Elina Avanesjanová 6:4, 6:3

V premiérovém osmifinále na Roland Garros nastoupila proti dvacetileté ruské soupeřce. „Moc jsem ji neznala, ale cítila jsem, že se v průběhu zápasu zlepšuje a vrací víc míčů. Honila mě z jednoho rohu do druhého, takže i kvůli horku to byl náročný zápas,“ komentovala Muchová.

Elina Avanesjanová podává v zápase proti Karolíně Muchové

Na vytrvalou Avanesjanovou vyzrála především díky variabilní hře a slabšímu podání soupeřky. „Trošku jsem tušila, že budu mít na returnu šance,“ přiznala tenistka I. ČLTK Praha. Šťastnou poraženou z kvalifikace předčila i v rozhodujících shodách, načež se po závěrečném bekhendu po lajně radovala z výhry.

A to i přes mírnou indispozici, se kterou se ve dnech předtím potýkala. „Bylo to jen lehké nachlazení, trochu jsem se vyležela a vyčajíčkovala.“ A pokračovala vstříc dalším výzvám.

Čtvrtfinále Anastasia Pavljučenkovová 7:5, 6:2

Na předloňskou finalistku pařížského grandslamu přišla na dvorec Philippa Chatriera skvěle naladěná, a ještě lépe připravená. „Od začátku jsem hrála dobře,“ věděla Muchová. Kmitala po kurtu, precizně vracela prudké rány a kouzlila jeden povedený úder za druhým. I přesto zkušená Ruska dlouho nepovolila v urputném zápřahu.

Ruska Anastasija Pavljučenkovová sleduje balonek.

„Já ale chtěla dál než do čtvrtfinále,“ zdůvodnila Muchová, proč se ještě víc kousla a první set urvala. „Věděla jsem, že je hratelná, takže jsem se snažila soustředit na sebe.“ A díky vedení se navíc soupeřce zaryla hluboko pod kůži. Pavljučenkovová zvýšila riziko a tropila jednu chybu za druhou, naopak Češka dál pokračovala v oku lahodícím představení.

A brejkem na 4:1 ve druhém dějství soupeřku definitivně zlomila. „Byla jsem hlavně ráda, že je konec, všechno ze mě spadlo,“ ulevila si.

Semifinále Aryna Sabalenková 7:6, 6:7, 7:5

Kdo by ve vyhroceném zápase zvládl s ledovým klidem odvrátit mečbol a otočit rozhodující set ze stavu 2:5 proti světové dvojce? Jedna tenistka se letos v Paříži našla. Muchová si za fantastické znovuzrození v utkání se Sabalenkovou vysloužila obdiv diváků, expertů i ostatních hráček. Nutno říct, že zcela zaslouženě.

Kouzelnice Muchová vyniká finesami, umí i s kytarou: Nechci být jako ostatní

„Nejlepší letošní zápas na ženském okruhu,“ komentoval trojnásobný šampion Roland Garros a nyní expert Eurosportu Mats Wilander. Utkání, které bylo tak vyrovnané, že o prvních dvou setech rozhodovaly až tiebreaky. A obě hráčky si v nich rozdělily po jednom úspěchu.

„Ve třetím setu jsem si vybrala slabší chvilku, zpomalila jsem,“ připustila Muchová. Sabalenkovou nechala odskočit, čelila i mečbolu. Ale stejně jako v minulosti dokázala, že v ní dřímá velká bojovnice.

Karolína Muchová (vlevo) a Běloruska Aryna Sabalenková si podávají ruce po...

Statečně se porvala i s křečemi a Bělorusku nalomila dvěma brejky. A zápas dlouhý tři hodiny a 13 minut zkušeně zakončila čistou hrou.

Poprvé v kariéře se mohla nazvat grandslamovou finalistkou. „Zní mi to velmi nově. A super. Nevím, co by mi teď znělo v uších krásněji než tohle. Vždycky jsem věřila, že mám schopnost to dokázat.“

Finále Iga Šwiateková 2:6, 7:5, 4:6

Očekávaný boj o trofej dlouho představoval jednoznačnou záležitost. Nervózní Muchová proti světové jedničce neměla nárok, zaostávala 2:6 a 0:3. Nicméně pak se nadechla k mimořádné stíhací jízdě, druhý set otočila na 7:5 a ve třetím po brejcích vedla 2:0 a 4:3.

Karolína Muchová (vlevo) a Iga Šwiateková před vzájemným finále na Roland Garros

Na konci však na nezlomnou Šwiatekovou nevyzrála. V devátém gamu nevyužila brejkbol, prohrávala 4:5 a za tohoto stavu si vlastní servis neudržela, při mečbolu se dopustila dvojchyby, teprve třetí v zápase.

Při závěrečném ceremoniálu a děkovné řeči se neubránila slzám. „Když se podívám na lidi ve svém týmu, cítím se jako vítězka.“ Životní turnaj tak uzavřela hořkým koncem, nicméně ukázala potenciál, že jednou se grandslamovou šampionkou klidně stát může.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga