Jiří Novák dobyl čtvrtfinále

  4:35
Melbourne - S jedinou dramatickou vsuvkou proběhla detektivka, v níž se hledal postupující do čtvrtfinále Australian Open. Jiří Novák dokázal po úžasném rozjetí zápasu proti Dominiku Hrbatému překonat krizi a zajistit si vítězstvím 6:4, 6:2, 5:7 a 6:2 účast mezi posledními osmi. Jako první tenistka pronikla do čtvrtfinále turnaje Monica Selešová, jíž vzdala za stavu 4:2 pro Američanku Medinaová-Garriguesová. Bez zaváhání postupují favorizované Hingisová s V.Williamsovou, naopak Brita Henmana senzačně vyřadil Švéd Björkman. Čtvrtfinálovým soupeřem Nováka bude Rakušan Koubek. Australian Open: PAVOUKY, VÝSLEDKY, ČLÁNKY Ručička teploměru Nováka nevychýlila

Vítězství otevírá Jiřímu Novákovi cestu hodně daleko. V dalším kole čeká na tenistu Rakušan Stefan Koubek, jenž si poradil s kvalifikantem Gonzalezem také ve čtyřech setech. Přestože Novák s Koubkem ještě nehrál, měl by být favoritem.  Už postup do čtvrtfinále je pro Nováka nejlepším výsledkem na grandslamovém turnaji a měl by mu pomoci ještě výše na žebříčku ATP.

1. set:
Od počátku úvodní sady ukazovali hráči, že podání je jejich silnou stránkou. Oba si svůj servis bezpečně drželi. Český tenista držel skvělou úspěšnost prvního podání kolem 90 procent. K tomu se neustále tlačil do útoku, aktivní hrou zatlačoval soupeře do defenzívy a neváhal se zakončením. Zlom přišel v deváté hře. Hrbatý vedl už 40:15, ale Novák srovnal a hned se mu podařilo proměnit brejkbol. Následně uhrál čistou hru a přesně po půlhodině tak vedl 1:0 na sety.

2. set
Druhý set byl jasnou záležitostí českého hráče. Hrbatý výrazně znervózněl a zejména podání jej začalo zlobit. Během tří her, kdy měl podání, dokázal vyrobit pět dvojchyb. Tato nejistota se přenesla i do hry, čehož Novák dokázal využít. Sám si udržoval svůj vysoký standard a poprvé prorazil soupeřův servis v šesté hře. Vedl tak 4:2 a když získal i další brejk, uzavřel set opět přesně za 30 minut výsledkem 6:2.

3. Set
Vše se zdálo být jasné. Za stavu 5:4 podával Novák na vítězství. Teprve nyní nastal problém vyvěrající spíše z hlavy nežli z rukou. Na ukazateli skóre svítil stav 30:30 a právě nyní, v ten nejméně vhodný okamžik, přišla vůbec první dvojchyba českého hráče a poté i první ztracený servis. Poslední sada v mnohém připomínala ty předchozí. Novák udržoval nevídanou úspěšnost prvního podání kolem 90 procent a k tomu se nebál zariskovat. Hrál v naprosté eufórii, zatímco Hrbatý marně hledal protizbraň na rozjetého protivníka. Za stavu 2:2 přišel opět kýžený moment, kdy se českému tenistovi podařilo sebrat Slovákovi servis. Stačilo tedy už pouze držet si nastoupený kurs. Ještě jednou se český hráč mohl dostat do hry, když vedl 40:0 a mohl dostat set do zkrácené hry, jenomže i tentokrát jej zradila psychika. Set vyhrál Hrbatý 7:5.

4. Set
Jako by najednou ani jeden z hráčů nevěděl, co si počít se svým podáním. Oba hráči hned v úvodu ztratili svůj servis a předznamenali tak další vývoj. Klíčovým byl hned třetí game. V něm se hráči přetahovali o fiftýny, aby nakonec opět uspěl Novák a položil tak základ k vítězství. Hrbatý v tomto setu nedokázal uhrát vlastní servis ani jedenkrát. Ještě jednou Jiří Novák zaváhal a nechal tak vzpomenout na koncovku třetí sady, ovšem to bylo pouhé intemezzo předcházející pohodovému uzavření další kapitoly zatím tak čtivé knihy.

Novákův soupeř bude Koubek
Stejně jako Jiří Novák dosáhl postupem do čtvrtfinále svého životního úspěchu i jeho příští soupeř Rakušan Stefan Koubek. Proti velkému překvapení turnaje, chilskému kvalifikantovi Gonzalesovi, zaváhal Koubek jen ve třetím setu, ale hned v dalším dějství potvrdil, že to byl dnes ojedinělý výpadek. "Zatím jsem byl nejdále ve čtvrtém kole na Roland Garros, teď už jsem ve čtvrtfinále a je to prostě neuvěřitelné! Přitom v prvním kole jsem tu byl na pokraji vyřazení s Francouzem Salnierem, ale dokázal jsem vyhrát ze stavu 0:6, 1:6, což mě hodně povzbudilo a možná i proto jsem dnes měl navrch rovněž. Vím, že mě v dalším kole čeká Novák, ale nijak o tom nepřemýšlím, jdu od zápasu k zápasu a uvidíme, kam až mohu dojít. Těší mě, že jsem mezi posledními osmi, měl jsem sice přijatelný los, ale na druhou stranu jsem porazil řadu dalších těžkých soupeřů, takže si snad čtvrtfinále zasloužím."

Další zápasy
Pála s Víznerem narazili
Nadějně rozjetý zápas nakonec vyústil ve zklamání pro deblový pár Pála, Vízner. Sedmí nasazení vyhráli nad bratry Bryany úvodní sadu 6:4, ovšem poté trochu vyklidili pole. I nadále se hrál vyrovnaný zápas, ovšem Američané dokázali být efektivnější. Zatímco Pála s Víznerem proměnili za zápas pouze tři brejkboly z jedenácti, soupeři z devíti možností prorazili podání čtyřikrát. Po hodině a půl postoupili Američané do čtvrtfinále výsledkem 4:6, 6:4, 6:2. Nedařilo se ani dalšímu českému páru Friedl-Štěpánek, kteří po boji podlehli favorizovaným Ferreirovi s Leachem 3:6, 4:6.

Selešová měla ulehčenou práci
Monica Selešová si snad ani lehčí cestu do čtvrtfinále nemohla přát. Po 33 minutách se vydala k síti a stiskla si ruku s nešťastnou Španělkou Medinaová-Garriguesovou, jíž zranění donutilo odstoupit. Přitom do té doby sehrávala s nasazenou osmičkou vyrovnanou partii a nikterak za favoritkou nezaostávala."Je to smůla, takové zranění se může stát každému. Dnešní tropické vedro mi nijak nevadilo, žiji na Floridě a na podobné počasí jsem zvyklá. Dnes jsem měla štěstí, ale i tak jsem se cítila fyzicky dobře. Poslední dva dny jsem sice trochu bojovala s nachlazením, ale dnes jsem se cítila fit a věřím, že bych uspěla, i kdyby se hrálo dál."

Švéd potěšil Supermany
Fantastickou formu má na letošním Australian Open sympatický Švéd Jonas Björkman. K velké radosti hlučných a vynalézavých žlutomodrých fanoušků dnes Britu Henmanovi nečekaně hladce ve třech setech znovu zatarasil cestu k vysněnému grandslamovému vítězství a hlediště centrálního dvorce tak nadšeně ovládli Švédové, jejichž dnešním hitem byl žlutý plášť alá Superman a odvážné tmavomodré slipy. "Jonas hrál dnes výborně, má moje uznání. Ale svou špatnou hrou v prvním setu jsem mu do té pohody hodně pomohl sám, prohrát své tři úvodní servisy nepotřebuje dalšího komentáře. Ale jinak lépe servíroval, lépe returnoval, hrál lepší voleje a dokoce i lépe běhal, takže jeho postup je asi zasloužený." jako pravý britský gentleman uznal sportovně Tim Henman.


Slovákům dnes Vodafone aréna nepřála
Dvě želízka měli dnes v melbournském ohni Slováci, ale do čtvrtfinále neprošel ani jeden. Shodou okolností se tak stalo na stejném kurtu, neboť bezprostředně po prohře Hrbatého s Novákem prohrála v krásném prostředí moderní Vodafone arény s Italkou Zanettiovou i Martina Suchá. "Škoda prvního, hladce prohraného setu, soupeřka se uklidnila a i když jsem ve druhém prohrála až v závěru, nechybělo ke třetímu setu málo. Jinak jsem ale se začátkém roku moc spokojena, osmifinále Australian Open a předtím ještě vítězství na turnaji v Hobartu." hodnotila svůj zaoceánský pobyt Martina Suchá. Její italskou přemožitelku čeká ve čtvrtfinále Martina Hingisová.  "Cítím se výtečně, poprvé jsem na grandslamu ve čtvrtfinále a dál už můžu jen překvapit. Ale s Hingisovou to bude určitě těžký zápas.Oproti loňsku jsem však udělala výrazný krok kupředu, minulý rok jsem tady v Melbourne vypadla v kvalifikaci..." pochvalovala si Adriana Zanettiová.

Hingisová i Williamsová míří na sebe
Příznivci nepříliš oblíbeného Chilana Marcela Riose by si dnes v Melbourne parku přišli na své. Jeden z největších nepřátel ženského tenisu se v týdnu nechal znovu slyšet, že některé zápasy ženské části soutěže jsou jen špatným vtipem a průběh dnešních zápasů dvou největších favoritek skutečně mnoho dramatičnosti a zajímavých okamžiků nepřinesl. Martina Hingisová vyřídila Jihoafričanku Coetzerovou 6:1, 6:0 za 44 minut a Venus Williamsová přemožitelku naší Hrdličkové Bulharku Malejevovou 6:0, 6:3 za 48 minut... A to už se jednalo o postup do čtvrtfinále.... Milovníci napínavých bitev si tak musí ještě pár dní počkat, ovšem pokud obě zmiňované hvězdy v příštím kole nezaváhají, utkají se spolu už v semifinále!

Australian Open: PAVOUKY, VÝSLEDKY, ČLÁNKY

Výsledky:
Dvouhra mužů, 4. kolo: Novák (26-ČR)
- Hrbatý (SR) 6:4, 6:2, 5:7, 6:2. Koubek (Rakousko) - Gonzales (Chile) 7:5, 6:1, 6:7, 6:2. Bjorkman (Švédsko) - Henmann (Británie) 6:2, 7:6, 6:4, Johansson (16-Švéd.) - Voinea (Rum.) 6:7 (8:10), 6:2, 6:0,
6:4.
Dvouhra žen, 4. kolo: Selešová (8-USA) - Medinaová-Garriguesová 4:2 skreč. Serraová-Zanettiová (Itálie) - Suchá (Slovensko) 6:1, 7:5. V. Williamsová (USA) - M.Malejevová (Bulharsko) 6:0, 6:3. Hingisová (Švýcarsko) - Coetzerová (JAR) 6:1, 6:0.
Čtyřhra mužů, 3. kolo: B.Bryan, M.Bryan (10-USA) - Pála, Vízner (7-ČR) 4:6, 6:4, 6:2.  Johnson,Palmer (USA) - Black, Schalken (Zimb./Niz.) 6:2, 6:3. Llodra,Santoro (Francie) - Arnold, Caňas (Argentina) 6:4, 6:1.
Čtyřhra žen, 4. kolo: Asagoeová, Fujiwarová (Japonsko) - Ruano Pascualová, Suarezová (Špaň./Argen.) 6:0, 6:4. Martinezová, Sernaová (Španělsko) - Grandinová, Van Exelová (JAR/Niz.) 6:2, 6:1).

Jiří Novák se natahuje po míčku v zápasu s Dominikem Hrbatým

Španělka Medinaová-Garriguesová se v utkání osmifinále proti MOnice Selešové zranila a musela za stavu 2:4 odstoupit

Jiří Novák zdraví diváky po vítězství v osmifinále

Monica Selešová prošla na Australian Open do čtvrtfinále jako první z tenistek

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Aktualizujeme Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci a před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 poskočili ze dna tabulky až na...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...