Jakub Menšík, archivní snímek

Jakub Menšík, archivní snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Patnáct výher a tři tituly v řadě. Sedmnáctiletý Menšík řádí mezi dospělými

  • 7
V závěru sezony chytil takovou formu, až musí litovat, že tenisový rok 2022 končí. Sedmnáctiletý český talent Jakub Menšík posbíral patnáct výher za sebou, díky nimž ovládl tři menší podniky ITF a v žebříčku se posunul na 449. místo. Z jeho věkové kategorie je před ním pouze jediný soupeř.

Menšík svou vítěznou šňůru začal splétat v polovině listopadu na turnaji M25 v řeckém Heraklionu, kde coby nenasazený na cestě k titulu ztratil jediný set.

Poté se přesunul do egyptského města Šarm aš-Šajch na dva po sobě jdoucí turnaje ITF M15, jejich vítěz obdrží vždy 15 bodů do žebříčku. Skrovnou, ale v natěsnaném pořadí ATP vítanou odměnu v obou případech shrábl právě sedmnáctiletý český tenista z Prostějova.

Do těchto akcí už vstupoval jako jeden z předních favoritů, na každé z nich znovu přišel pouze o jedinou sadu.

Tři vavříny v řadě přidal k premiérové seniorské trofeji ze zářijového podniku M15 v německém Allershausenu, od té doby se v žebříčku posunul z pozice číslo 676 na současné 449. místo.

Z jeho věkové kategorie je před ním pouze o půl roku starší Číňan Ťün-čcheng Šang, který okupuje 194. pozici.

Menšík si letos odbyl i premiéru na hlavním okruhu ATP, dostal volnou kartu do kvalifikace turnaje v Bělehradě, kde však v prvním kole nestačil na Brita Liama Broadyho. Poté odehrál i čtyři challengery, v Praze se probil do semifinále.

Prožil tak skvělý rok, který nastartoval hned v lednu na Australian Open, kde se probil až do finále juniorky. V závěru duelu o titul získal celosvětovou pozornost, jelikož se v úmorném vedru potýkal s křečemi a pořadatelé jej z kurtu museli odvézt na vozíku.

Za statečnost, s jakou se snažil utkání dohrát, si poté vysloužil pozvání do akademie Novaka Djokoviče, kde se srbskou hvězdou sám trénoval.

Obdivuje Djokoviče a vyniká přístupem. Mladý český talent chce na vrchol

I díky tomu postupně začíná ukazovat svůj potenciál i mezi dospělými. V roce 2023 jej bude chtít ještě více rozdmýchat.

„Sezona byla velice povedená, nic bych na ní nezměnil, hodnotím ji pozitivně a kladně,“ prozradil v rozhovoru pro Tenisový svět. „Nahoru šla má hra i výsledky, takže panuje obrovská spokojenost. V příštím roce bych rád nakoukl do světa challengerů.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga