Jak „složit“ ideálního tenistu

  • 7
New York - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Každý tenista má úder, kterému věří víc než ostatním. Spoléhá na něj, když nemá den a nic jiného mu nejde. Běda však, nejde-li mu ani ten. Wimbledonský vítěz Jan Kodeš popisuje jeden ze svých nepovedených zápasů takto: "Zradila mě i má nejvěrnější zbraň, bekhend."

Kodešův bekhend byl opravdu výjimečný. Není divu, když při dotazu na ten nejlepší v historii odpověděl: "Nechal bych si svůj. A pokud jde o obouručný, volím Agassiho."

Jak by dál vypadal nejlepší tenista dneška i všech dob? MF DNES oslovila několik hráčů i trenérů.

Australský tenista Roy Emerson uměl v 50. letech stovku za 11 vteřin. Skvěle se pohyboval i jeho krajan Ken Rosewall. "Pěšinka na hlavě se mu nehla, ale měl všechno," vzpomíná Jiří Hřebec.

Přesto by asi dnešním atletům nestačil. Nadal tráví hodiny v posilovně a na běžícím páse, stejně jako další Španělé, Argentinci či Australan Hewitt. Téměř na ně nejde zahrát míč, který by nedoběhli.

Zajímavé je ve zpomaleném záběru sledovat nohy Rogera Federera. Dokáže dobře odhadnout, kam mu soupeř zahraje, a ušetří tím spoustu kroků.

Něco podobného umí mezi ženami, ač postavou není zrovna atletka, Serena Williamsová. "Serena je jako Mike Tyson, její sestra Venus jako gazela. Ta běhá ještě líp," prohlásil otec Richard Williams.

Rychlost není všechno

Světový rekord v rychlosti servisu drží Andy Roddick, téměř 250 kilometrů v hodině. Znamená to, že od chvíle, kdy udeří míč nad hlavou, do momentu, než dopadne na straně soupeře, uplyne jen 0,2 vteřiny.

Blíží se mu Karlovič a Isner, jenže rychlost není všechno. Daleko lepší servis měl Sampras. U něho totiž nešlo odhadnout, kam ho umístí.

A ženy? Rychlostí 208 kilometrů ční Venus Williamsová daleko nade všemi. "Je vysoká, silná, ale techniku má ještě lepší její sestra," tvrdí trenér David Kotyza.

Nejvíc práce dalo osloveným určit, kdo hraje nejlíp na síti. Z minulosti je to snadné: Cash, Edberg, Newcombe... ale dnes?

"Nikdo, proto už se na mužský tenis nedívám," říká Petr Korda. "Jsou to jen rány zezadu, radši si pustím kazetu ze zápasu Becker – Edberg."

Věčné slabiny tenistek

Je zajímavé, jak mají někteří hráči jeden z úderů o mnoho horší než všechny ostatní. Ruska Dementěvová hraje tenis 20 let, ale servis už se asi nikdy pořádně nenaučí.

Venus Williamsová nemá ukázkový forhend: hraje ho s velkým nápřahem, vedle sebe, s pokrčeným loktem, a tím pádem se od něj trochu odklápí.

Úplným opakem je její obouručný bekhend. Jako první ho začala hrát z otevřeného postavení, což znamená, že zůstává čelem k soupeřce. Je to náročnější na sílu, ale líp udrží stabilitu, má čas na nápřah a ušetří mnoho pohybů.

Při učení nevlastní dcery se tím inspiroval Aleš Kodat. A byl by špatný kouč, kdyby Nicole Vaidišovou aspoň v jedné kategorii nezmínil. Zvolil forhend.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga