Ivaniševič se vrací - na Slovensko

Praha - Goran Ivaniševič jako vítěz Davisova poháru? Za třináct dnů to může být skutečnost. Vítěz Wimbledonu z roku 2001 totiž figuruje v oficiální nominaci týmu Chorvatska pro finálový duel proti slovenskému týmu. O "salátovou mísu" budou Chorvati se Slováky bojovat první prosincový víkend v Bratislavě.

Tenisové Slovensko je v očekávání - předkrm finálového souboje naservírují organizátori fanouškům už ve čtvrtek. Do Bratislavy dorazí "salátová mísa".

"Takovou trofej jsme ještě na Slovensku neměli," pyšní se zástupci svazu, ačkoli před třemi lety slovenské tenistky vyhrály Fed cup a hokejisté v roce 2002 přivezli pohár pro mistry světa.

Jedné z nejstarších sportovních trofejí připravují patřičnou kulisu - od čtvrtka ji vystaví v centru Bratislavy. "Střežit jej budeme čtyřiadvacet hodin denně," ujišťuje generální sekretář svazu Igor Moška. Trofej je navíc pojištěná na 400 000 dolarů.

Pobyt v centru slovenské metropole ukončí "salátová mísa" příští čtvrtek, kdy ji organizátoři převezou na Bratislavský hrad.

Tam bude rozlosován hlavní chod - v historickém finále se na tvrdém povrchu haly Národního tenisového centra utkají "dvanáctileté" Slovensko a o dva roky starší Chorvatsko.

Nominace na finále Davisova poháru

Slovensko: 
Dominik Hrbatý (19. v žebříčku pro nasazování do turnajů ATP/20. v Champions Race), Karol Beck (57./57.), Michal Mertiňák (165./139.), Karol Kučera (295./144). Kapitán: Miloš Mečíř.
Chorvatsko:
Ivo Ljubičič (9./9.), Mario Ančič (22./22.), Ivo Karlovič (72./62.), Goran Ivaniševič (2. v roce 1994/ukončil kariéru v roce 2004). Kapitán: Niki Pilič.

Zejména týmové čtyřky budou pozorovat "Salátovou" mísu, která bude mít v průběhu utkání vyhrazenou samostatnou lóži.

Domácí Karol Kučera, bývalý světový hráč číslo šest, nazpíval nedávno s jedním z finalistů soutěže "Slovensko hledá Superstar" Martinem Kelescénym tenisovou hymnu s názvem "Skvělý tým". Rád by si ji zazpíval i po finále, které by mělo být jeho rozlučkou s profesionální kariérou.

Čtvrtý hráč chorvatského týmu ji už má za sebou. Goran Ivaniševič odehrál poslední zápas na okruhu ATP loni ve Wimbledonu, kde ve třetím kole prohrál s Lleytonem Hewittem a v posledních měsících se věnoval pouze veteránským turnajům.

Program finále Davisova poháru

Pátek 2. prosince: 14:00, úvodní dvouhry
Sobota 3. prosince: 15:00, čtyřhra
Neděle 4. prosince: 14:00, závěrečné dvouhry

Poslední dva vyhrál - a zkušený kapitán Niki Pilič neváhal udělat v sestavě svého týmu změnu. Dlouho diskutovanou a mnohými odmítanou. Pro bratislavský souboj totiž nominoval i pětatřicetiletého tenistu.

Chorvaté jsou nadšeni z posily týmu, slovenští fanoušci se těší na vítěze dvaadvaceti turnajů ATP.

Na co se těší Ivaniševič, není těžké uhodnout. "Měl by být odměněn za všechno, co udělal pro chorvatský tenis. Snad mu dáme šanci stát se daviscupovým vítězem," říká Ivan Ljubičič.

Domácí tým má jiný názor. "Chceme být optimisty. Věříme, že Davisův pohár zůstane na Slovensku celý příští rok," přeje si Moška.

Odpověď dá první prosincový víkend.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga