Tomáš Berdych (vpravo) blahopřeje Rogeru Federerovi, svému přemožiteli na...

Tomáš Berdych (vpravo) blahopřeje Rogeru Federerovi, svému přemožiteli na turnaji v Indian Wells. | foto: AP

Berdych v Indian Wells na Federera nestačil. Nadal padl s Raonicem

  • 77
Tomáš Berdych prohrál ve čtvrtfinále tenisového Indian Wells s druhým nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska hladce po setech 4:6 a 0:6. Český hráč po celé utkání marně hledal rytmus na servisu. Federer se v semifinále utká s Kanaďanem Raonicem, který udolal Španěla Nadala 4:6, 7:6 (10:8), 7:5.

Úspěšnost Berdychova prvního podání dosáhla jen 45 procent a po druhém podání výměny většinou prohrával. Proto jeho odhodlání ze začátku duelu postupně vyprchalo, k čemuž rovněž přispěla Federerova precizní hra a téměř bezchybný výkon.

Zápas byl vyrovnaný do stavu 3:2 pro Berdycha v prvním setu. Pak český hráč ztratil, mimo jiné i před zraky zpěvačky Gwen Stefani, deset z 11 gamů.

„On byl tím, kdo byl tentokrát na kurtu silnější. Všechno udělal perfektně,“ řekl Berdych na tiskové konferenci po utkání, které trvalo hodinu a osm minut.

Devětadvacetiletý Berdych si s Federerem, čtyřnásobným vítězem turnaje v Indian Wells, zhoršil vzájemnou bilanci na 6:13. Teprve podruhé dostal od Švýcara „kanára“ a utrpěl druhou nejhorší porážku v utkání na dva sety. Méně gamů získal jen v roce 2005 v Hamburku, kde prohrál 2:6, 1:6.

Serena k semifinále nenastoupila

Serena Williamsová nenastoupila kvůli zranění kolena do semifinále tenisového turnaje v Indian Wells. Potíže americké hvězdy posunuly do boje o titul třetí nasazenou Rumunku Simonu Halepovou, jež se v závěrečném duelu utká s Jelenou Jankovičovou ze Srbska. Bývalá světová jednička otočila zápas proti Němce Sabine Lisické a zvítězila 3:6, 6:3, 6:1.

Williamsová, jež turnaj v Indian Wells bojkotovala od triumfu v roce 2001 kvůli údajným rasistickým urážkám z publika, se zranila v tréninku den před semifinále. V závěru přípravy ucítila při podání ostrou bolest v koleně. „Nechala jsem si dokonce dát injekci, což jsem dosud nikdy neudělala. Nepomohlo to, dneska mi potíže dělá i samotná chůze,“ řekla Williamsová na tiskové konferenci a fanouškům v hledišti.

Turnaj v Indian Wells

tvrdý povrch

Muži (dotace 5 381 235 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Berdych (9-ČR) 6:4, 6:0
Raonic (6-Kan.) - Nadal (3-Šp.) 4:6, 7:6 (10:8), 7:5

Semifinálové dvojice: Raonic - Federer (2-Švýc.), Djokovič (1-Srb.) - Murray (4-Brit.).

Ženy
Dvouhra - semifinále:

Halepová (3-Rum.) - S. Williamsová (1-USA) bez boje
Jankovičová (18-Srb.) - Lisická (24-Něm.) 3:6, 6:3, 6:1

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga