Venus Williamsová

Venus Williamsová. | foto: Reuters

Hrály jsme bídně, řekly si tenisové sestry

  • 2
New York, Praha - Deník USA Today psal o "nudném filmu Sestry v akci 14", agentura Reuters o "další neuspokojivé epizodě nekonečného seriálu Venus kontra Serena". SestryWilliamsovy svedl proti sobě los v osmifinále US Open. Kdo však čekal tenisový heavy metal, odcházel trpce zklamán. Žádný úchvatný tenis, jen 59 nevynucených chyb. Samy se pak zkritizovaly.

Venus k sestře: "Hrála jsi hrozně." Serena: "Já vím." Venus: "Já jsem taky hrála hůř než se Schiavoneovou." Serena: "To je pravda. Obě jsme hrály hrozně."

Venus prošla zápasem prosta všech emocí, vítězství 7:6, 6:2 přijala takřka bez úsměvu. Zato Serena křičela, bouchala o zem raketou.

"Ona je ještě dítě, dělá větší hluk," prohodila jejich starší sestra Lyndrea, jediná z klanu Williamsových, kdo sledoval zápas z tribuny.

Rodina prochází krizí, ani otec Richard nedorazil. Kdysi údajně určoval výsledky soubojů svých dcer podle zásady: Jednou ty, příště zase ty. Po rodinném duelu v semifinále Wimbledonu 2000 i Jana Novotná konstatovala: "O postupu Venus rozhodl otec."

Důvod? Starší ze sester tou dobou ještě grandslamový titul neměla, Serena už ano.

Sázková kancelář Ladbrokes tehdy vypsala kurz 3:1, že vítězná sestra po zápase přeskočí síť a bude poraženou utěšovat. Ale nic takového se nestalo. Otec tehdy nařčení z manipulace pochopitelně odmítl. Zápas prý vůbec nesledoval.

Venus kontra Serena

25 let věk 23 let
5 grandslamové tituly 7
15,87 prémie za kariéru 15,80
(v milionech dolarů)
7:7 vzájemné zápasy 7:7

Jejich slavné souboje
2. kolo Australian Open 1998

Venus–Serena 7:6, 6:1 (poprvé
proti sobě)
semifinále Wimbledonu 2000
Venus–Serena 6:2, 7:6 (otec údajně
nařídil, kdo má zvítězit)
Finále US Open 2001
Venus–Serena 6:2, 6:4 (poprvé o
titul na grandslamu)
Finále Wimbledonu 2003
Serena–Venus 4:6, 6:4, 6:2 (zatím
naposledy o titul na grandslamu)

"Nebudu se přece dívat, jak se jedna moje holka pokouší tu druhou na kurtu zabít," řekl.

Opět se však hovořilo o jeho diktátu, když Venus za záhadných okolností vzdala Sereně semifinále na turnaji v Indian Wells 2001. Williams reagoval: "Hráčky na mé dcery žárlí a ta žárlivost je požírá. Proto o nás zle mluví."

Ovšem ani v dobách, kdy okupovaly první dvě příčky žebříčku, nebyly vzájemné zápasy Williamsových pastvou pro oči.

"Je to hrůza, zkáza našeho sportu," říkal John McEnroe, když se s neměnnou pravidelností utkávaly ve finále grandslamů. "Naopak, zvyšujeme tím popularitu ženského tenisu," protestovala Serena.

V letech 2002–03 sestru šestkrát v řadě porazila, než opět přebrala otěže Venus. V neděli srovnala skóre na 7:7. Pouze na Australian Open 1998 se střetly tak brzy v průběhu turnaje jako nyní. "Je to bizarní a nespravedlivé. Nejsme tak špatné, jak ukazuje žebříček," usoudila Venus.

Serena si nestěžovala na bolavý kotník, ale sebevědomě prohlásila: "Nemyslím, že by mě tu někdo jiný kromě Venus dokázal porazit." A kdo porazí Venus, wimbledonskou šampionku? Už v dnešním čtvrtfinále narazí na Belgičanku Clijstersovou, které před měsícem podlehla ve Stanfordu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga