Petra Kvitová se svým otcem Jiřím a perlou svého rodiště, fulneckým zámkem, v

Petra Kvitová se svým otcem Jiřím a perlou svého rodiště, fulneckým zámkem, v pozadí | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hlavu vzhůru, život jde dál, napsal otec Kvitové po porážce

  • 67
Šest nocí probděl u televizní obrazovky. Poslední údery své dcery hlídal ve čtvrtek brzy ráno. Když viděl, jak smutná odcházela z kurtu, vyťukal do mobilního telefonu okamžitě v SMS zprávě. "Hlavu vzhůru. Život jde dál!" napsal Jiří Kvita. Jeho dcera Petra Kvitová si ji přečetla po semifinálové prohře na Australian Open s Marií Šarapovovou.

"Bude smutná, chyběl kousíček. Povzbuzení přijde vhod," řekl Jiří Kvita, který dceru před lety k tenisu přivedl. Celý turnaj s ní komunikoval pouze prostřednictvím SMS zpráv.

Semifinále zhlédl ve čtvrtek brzy ráno doma, pak vyrazil do práce. V hlavě ještě promítal první grandslamový turnaj sezony. V podání jeho jednadvacetileté dcery byl opět excelentní.

Světová dvojka porazila postupně Rusku Věru Duševinovou, Španělku Carlu Suarezovou-Navarrovou, další ruskou tenistku Marii Kirilenkovou, bývalou světovou jedničku ze Srbska Anu Ivanovičovou, nepříjemnou Italku Saru Erraniovou a v souboji o postup do finále změřila síly s Marií Šarapovovou.

Prohrála. "Byla maximálně koncentrovaná. Bojovala do posledního míče, to je její klasika. To umí," pochválil dceru Jiří Kvita. "Navíc ukázala, že už nemá na kurtu jenom plán A, ale také si umí pomoct různými herními variantami podle hry soupeřky," dodal k výkonu svěřenky Davida Kotyzy. "Někdy byla opravdu mimořádně trpělivá, někdy si pomohla čopy, chodila na síť. Nejenom samé tvrdé údery... To je další pokrok."

Semifinálové drama prožíval na dálku relativně klidně, byť uragán Marie Šarapovové v prvním setu jej malinko zaskočil. "Šarapovová hrála od začátku skvěle, Petra byla pod obrovským tlakem. Ale pořád jsme doma věřili, že to otočí," popisuje stav, v jakém s manželkou seděli doma ve fulneckém bytě u televizní obrazovky.

Jednička je pouze číslo

V rozhodujícím třetím setu jej mrzely dva momenty - za stavu 3:3 i 4:4. "Škoda. Stačilo tam málo," vypráví. Semifinálovou prohru bere stejně jako všechny ostatní. "Je to sport. Prohry v něm budou vždycky. Nic se neděje. Co umí, to do toho dala, holt chybělo trochu štěstí. Ale Petra je silná, rychle se oklepe. A já věřím, že ji to posílí!"

Podruhé byla vítězka loňského Wimbledonu a šampionka z Turnaje mistryň blízko k trůnu ženské světové jedničky. Že na něj ještě nezasedne, jejího otce nemrzí. "Vždyť je to jen číslo! My jsme vždycky mluvili spíš o turnajových vítězstvích, pozice v žebříčku není nejdůležitější," reagoval Jiří Kvita ve stejném duchu jako už několik týdnů odpovídá česká tenistka.

Mnohem raději než spekulace o Petře Kvitové jako světové jedničce pozoruje svou dceru na kurtu. Nejbližší možnost bude mít za týden, ve Stuttgartu zasedne s manželkou do publika jako jeden z diváků fedcupového duelu německých a českých tenistek.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga