Haas potvrdil třídu, Ljubič překvapil

Lyon, Vídeň - Jedno jméno se čekalo, to druhé určitě ne. Tommy Haas a Ivan Ljubičič si o víkendu předvedli na turnajích ve Vídni a Lyonu nejvíce tenisového umění a mohou si doma na polici postavit poháry pro vítěze. Německý tenista splnil očekávání a dominoval v Rakousku, kde ve finále zdolal Argentince Cańase. Chorvat Ljubičič naopak nečekaně dobyl premiérový titul na okruhu ATP.

Rakouská krev ve Vídni platila
Tommy Haas zažívá zatím výtečný rok. Zatímco za předchozí čtyři roky svého působení mezi profesionály vyhrál německý tenista jediný turnaj, letos už dosáhl po Adelaide a Long Islandu na třetí titul. Na své cestě turnajem ve Vídni vyřadil Jiřího Nováka i Bohdana Ulihracha a do finále se probojoval po třísetové bitvě se Švédem Enqvistem.

Co zápasu s Argentincem Guillermo Cańasem vstoupil Haas výtečně a už po 30 minutách měl v kapse úvodní sadu. "Dostal jsem se do toho, zatímco Guillermo nemohl najít správný rytmus," viděl Němec hlavní rozdíl. Klíčovým byl zřejmě druhý set, který Argentinec ztratil až v tie-breaku. "To mě mrzí, měl jsem pár dobrých šancí," posteskl si Cańas, který měl za stavu 6:5 setbol. Třetí set vyhrál Haas 6:4 a po zápase tak měl hodně důvodů k dobré náladě. "Mám v sobě rakouskou krev, takže jsem teď na sebe hrdý. Vítězství jej vyneslo na 12. místo a účast na turnaji Masters tak nemá Němec daleko.

Ryze českou záležitostí byla ve Vídni soutěž čtyřhry. V semifinále nechybělo ani v jedné z dvojic české jméno a finále pak proti sobě svědlo Damma se Štěpánkem a Nováka s Riklem. Úspěšnější  byli první jmenovaní.

Týden jedniček pro Ljubičiče
Chorvatsko už nebude moci dlouho spoléhat na Gorana Ivaniševiče. Možná už si ale vychovává jiného šampiona. Ivan Ljubičič udělal další z kroků mezi tenisovou elitu, když ve francouzském Lyonu dobyl svůj první titul na ATP v kariéře. Ve finále si dvaadvacetiletý hráč poradil se zkušeným Maročanem El Aynaouim hladce 6:3, 6:2.

Jízda lyonským pavoukem byla v podání chorvatského hráče impozantní. V 1. kole vyřadil Gustavo Kuertena, ve čtvrtfinále pak i Marata Safina. "Byl to týden jedniček. Poprvé jsem vyhrál nad světovou jedničkou, poprvé jsem vyhrál turnaj," vypočítával Ljubičič. Vítězství mu pomohlo poskočit o 12 příček ve světovém žebříčku, na němž mu nyní patří 36. místo.

Výsledky
Lyon, dvouhra - finále
: Ljubičič (Chorv.) - El Aynaoui (Mar.) 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále: Nestor, Zimonjič (1-Kan./Jug.) - Grosjean, Clement (Fr.) 6:1,
6:2.
Vídeň, dvouhra - finále: Haas (6-Něm.) - Caňas (Arg.) 6:2, 7:6 (8:6), 6:4.
Čtyřhra - finále: Damm, R. Štěpánek - Novák, Rikl (1-všichni ČR) 6:3, 6:2.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga