French Open svědčí Jihoameričanům

P r a h a - Dva středeční čtvrtfinálové zápasy rozhodly definitivně o složení kvarteta, z něhož vzejde vítěz letošního ročníku Mezinárodního tenisového mistrovství Francie ve dvouhře mužů. K Brazilci Kuertenovi a Španělu Ferrerovi se přidali i Argentinec Squillari a Švéd Norman. Dvorce Rolanda Garrose tedy letos ovládli mladí hráči, vždyť nejstarším semifinalistou je Seveřan, který nedávno oslavil 24. narozeniny.

Zatímco uznávaný tenisový velikán Američan André Agassi dobyl antukovou Paříž loni až ve svých 29 letech, na letošní titul si brousí zuby nová tenisová vlna. Benjamínkem výše zmiňované čtveřice je 20-tiletý Španěl Juan Carlos Ferrero, pro něhož to je dokonce premiéra na French Open. Jeho letošní bilance na antuce 20 vítězství a 5 proher však ukazuje, že jeho úspěch vůbec není náhodný.

Nejméně očekávaným semifinalistou je 23-tiletý rodák z Buenos Aires Franco Squillari. Ten dokázal při třech předchozích startech v metropoli nad Seinou vyhrát jediné utkání, zatímco v tomto roce už pětkrát nenašel přemožitele. Pravdou však je, že mezi nimi chyběli ti, kteří patřili do okruhu kandidátů na Grandslamový titul z Paříže. To platí i o posledním soupeři Squillariho Španělu Albertu Costovi, který prožívá svoji nejhorší antukovou sezónu.

Ve znamenitých výkonech pokračuje Magnus Norman, který tak rázně odpovídá na poznámky o "tzv. světové jedničce". Jeho vedoucí postavení v žebříčku se nedá snižovat především proto, že jako jediný ze všech hráčů letos postoupil mezi čtveřici nejlepších na obou Grandslamových turnajích v Melbourne i v Paříži. Jeho výkony jsou o to obdivuhodnější, že v prosinci roku 1997 se Norman podrobil pětihodinové operaci, při které mu byla odstaněna srdeční arytmie.

Největším favoritem na vítězství v celém turnaji je však 23-tiletý Gustavo Kuerten. Ten se už jedním titulem z antuky na Roland Garros pyšnit může, protože na ní triumfoval před třemi lety. Do této sezóny sice vstoupil rozpačitě, ale už teď má na svém oblíbeném povrchu bilanci 26 výher a jen 6 proher.

O postup do finále se střetnou Kuerten s Ferrerem a Norman se Squillarim, "papírovými" favority na účast v závěrečném utkání o Grandslamový titul jsou Brazilec a Švéd, zatímco finálová účast Ferrera nebo dokonce Squillariho by byla hodně překvapivá.
     


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga