Technologie Foxtenn by jednou mohla na tenisových turnajích nahradit „jestřábí...

Technologie Foxtenn by jednou mohla na tenisových turnajích nahradit „jestřábí oko“. | foto: Profimedia.cz

Jestřábí oko? Tenis zkouší liščí. Zatím poněkud pomalejší

  • 26
Wu-chan (Od našeho zpravodaje) - Nejlepší výhled už prý není ze vzduchu, nýbrž pěkně od podlahy. Do tenisu míří nová technologie, která by jednou mohla nahradit slavné jestřábí oko. Nová doba má heslo „Už žádné odhady, jen reálné dopady“, ale zatím je to celé trochu komplikovanější.

I české hvězdy totiž byly v Číně překvapené, co že se to děje v moment, kdy směrem k umpiru vyšlou anglické slovo „challenge“. Což znamená nesouhlas s verdiktem sudích o tom, zda míček ještě dopadl dovnitř kurtu, či mimo něj.

„Žádné školení jsme nedostali,“ říkala Petra Kvitová o velké premiéře systému FoxTenn, který mohou turnaje ATP i WTA nově využívat. Je jen na nich, zda zvolí klasiku, nebo inovace. Na tak velké jako zde na Masters 5 Premier ještě nebyl.

Z pojmu jestřábí oko už je zcela zavedené spojení. Zná to každý, kdo viděl aspoň pár výměn: v jednoduché grafice se ukáže dopad míčku a písmena IN, případně OUT. Při detailním přiblížení lze obdivovat, kolik milimetrů může v důsledku určit grandslamové šampiony.

Jak funguje jestřábí oko a jeho česká premiéra

Jedno z deseti Jestřábích očí je poprvé v Česku. Jedna černobílá kamera zachytí
První kabeláž Jetřábího oka v zázemí ČEZ Arény v Ostravě je dlohá přibližně 2
Srdcem a zároveň největším tajemstvím "hnízda" Jestřábího oka je tato mobilní
Samotná instalace kamer proběhla v pondělí. Pak nastala nejtěžší práce techniků

Záběry kamer pod střechou jsou převedeny do statistického modelu. Systémová chybovost se udává na jedno procento.

Jedním z představitelů FoxTennu je pak bývalý tenisový profesionál a někdejší světová desítka Félix Mantilla, který suše pronesl: „My počítáme s chybovostí nula.“ Jestřábí oko analyzuje 1 500 snímků za sekundu, to liščí díky laserovým kamerám přímo na povrchu 2 500.

Tolik teorie. A praxe?

„Mně se to teda nelíbí. Je to docela pomalé a docela nejasné,“ hodnotila Karolína Plíšková. Ani ona neměla o novince tušení: „Viděla jsem to tady. Nevím, proč mají tendenci něco upravovat. To, co bylo, mi přišlo o hodně lepší.“

Ženy zkoušejí jestřábí oko opatrněji než muži. Věc ega, míní Navrátilová

A tak je ve Wu-chanu klasickou situací, že se obě tenistky začnou procházet či protahovat.

„Nějakých třicet sekund už mi přijde hodně. Mezi výměnami to tolik nevadí, ale mezi prvním a druhým servisem je to docela dlouhá doba. Uvidíme, jestli to budou zkoušet zrychlit,“ souhlasí Kvitová; takto nedynamická liška by patrně nevykradla ani ten nejospalejší kurník.

Následně na obrazovkách v aréně naskočí nový 3D model a vedle něj klasická grafika. Francouzka Caroline Garciaová proto byla v mači s Kateřinou Siniakovou nejprve dost zmatená a následně dost naštvaná, protože na jedné polovině četla IN - a na druhé OUT.

Karetní terminologií ovšem platilo: liška přebíjí jestřába.

Tedy zatím jen v Číně.

Jestli je právě tohle budoucnost, to se ještě ukáže. Konkurence nespí a na US Open 2019 má přijít nový a bystřejší systém jestřábího oka.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: ATP, WTA