JEDNIČKA SOUPEŘEK. Německá tenistka Angelique Kerberová trénuje na víkendové...

JEDNIČKA SOUPEŘEK. Německá tenistka Angelique Kerberová trénuje na víkendové finále Fed Cupu proti Česku. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Němky touží v Praze uspět. Kapitánka: Je lepší mít doma dvě trofeje

  • 0
Když byly německé tenistky naposledy ve finále Fed Cupu, všechny současné hráčky ani nechodily do školky. Ale kapitánka Barbara Rittnerová u triumfu v roce 1992 byla. A Němky touží po 22 letech uspět znovu. „Jsme rády, že jsme tady a už chceme, aby to začalo,“ řekla v Praze před víkendovým soubojem o titul Rittnerová.

Na tiskovou konferenci přicházely Němky kolem stříbrného poháru, trofeje pro vítězky Fed Cupu. Kapitánce Rittnerové se oživily vzpomínky a s úsměvem je líčila novinářům.

„Jednu malou trofej mám doma, ale je lepší mít dvě,“ řekla. „Tehdy jsme měly v týmu Steffi Graffovou, byla neporazitelná. Anke Huberová byla také vysoko. Slavila jsem s nimi, byla to pro mě skvělá zkušenost.“

Stane se legendou?

Němka Barbara Rittnerová se může stát teprve čtvrtou ženou v historii, která získá fedcupový triumf jako aktivní hráčka i jako kapitánka. Dosud se to povedlo pouze Američankám - Margaret Courtové, Chris Evertové a Billie-Jean Kingové.

Ale podle Rittnerové nemá cenu oba německé výběry srovnávat. Týmová soutěž se hrála jiným systémem a Němky hlavně zásluhou Grafové sbíraly také grandslamové triumfy. „Teď je pro mě víc speciální,“ uvedla kapitánka českých soupeřek.

Pokud se nestane nic neočekávatelného, do pátečních dvouher nasadí Angelique Kerberovou, světovou desítku, a Andreu Petkovicovou, vítězku Turnaje šampionek v Sofii.

„Měla jsem jasno už dlouho. Obě mají mou důvěru, letos ve Fed Cupu hrály velmi dobře,“ prozradila Rittnerová, že pátou hráčkou mimo sestavu bude Sabine Lisická, finalistka Wimbledonu 2013.

Její slova potvrzují statistiky: Kerberová a Petkovicová cestou do finále neprohrály.

Německé singlistky měly před pražským finále rozdílnou přípravu. Kerberová hrála naposledy na konci září v Pekingu. „Byla jsem unavená. Ale dobře jsem potrénovala a připravovala jsem se na finále i psychicky. Cítím se fajn,“ usmála se německá jednička.

„To ráda slyším,“ přidala se vesele Petkovicová. „Až v neděli si řekneme, co byla lepší příprava. Ale já jsem spokojená, hrála jsem dobré zápasy.“

Němky už se třetí den připravují na rychlý kurt, který si Češky připravily jako jednu ze svých zbraní. A samozřejmě střádají plány, jak porazit dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou. „Uděláme maximum,“ slíbila Kerberová.

Co říká na nominaci Pála?

Zatímco Rittnerová očekávaná jména singlistek odtajnila, kapitán Petr Pála své rozhodnutí prozradí až před pátečním losem. Ani ve středu moc nechtěl komentovat sestavu soupeřek. „Je to jedna z variant, na kterou se připravujeme. Beru to v potaz, ale ještě je brzo a hodně věcí se může změnit. Nepřikládám tomu zas tak úplně velký význam,“ řekl Pála.

Právě touha přepsat historické tabulky a soudržnost jsou zase výhody německého týmu. Také Němky navíc cítí podporu od fanoušků, domácích médií i kolegů sportovců.

Návštěvu Prahy si zpříjemnila část jejich výpravy ranním výběhem v historickém centru.

A stejně jako při vítězných výletech do Bratislavy a Brisbane tvoří dohromady výbornou partu. „Přijely jsme jako jeden tým, to je jedna z našich zbraní,“ upozornila Lisická, i když zrovna ona si může připadat trochu mimo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga