CoCo Vandewegheová ve finále Fed Cupu.

CoCo Vandewegheová ve finále Fed Cupu. | foto: AP

Finále Fed Cupu: favorizované Američanky hrají s Běloruskami 1:1

  • 7
Americké tenistky ve Fed Cupu touží po osmnácté trofeji. První finálový bod pro ně v Minsku zařídila CoCo Vandewegheová, která zdolala Bělorusku Aleksandru Sasnovičovou dvakrát 6:4. Následně Aryna Sabalenková zdolala ve velké bitvě Sloane Stephensovou 6:3, 3:6, 6:4, a po prvním dnu je tak stav nerozhodnutý 1:1.

Desátá hráčka světa Vandewegheová splnila v Areně Čižovka roli favoritky a 87. tenistku žebříčku Sasnovičovou porazila za hodinu a půl. „Tohle je moje práce jako jedničky, dostat nás do vedení,“ prohlásila Vandewegheová.

Druhý zápas se natáhl na dvě hodiny. Stephensová, které patří v žebříčku WTA 13. místo, sice smazala ztrátu první sady, ale ve třetím setu si udržela pouze jednou podání a při čtvrtém mečbolu Sabalenkové kapitulovala.

Devatenáctiletá Běloruska, která figuruje na 78. příčce světového pořadí, vykřesala svému týmu při první finálové účasti naději na senzační úspěch.

„Musela jsem vyhrát, musela jsem vyrovnat na 1:1, to jediné jsem měla na kurtu v hlavě. A je to poprvé, co jsem po zápase brečela,“ řekla Sabalenková. „Bylo by to hodně těžké, kdyby bylo skóre 0:2. Ale je to nerozhodně, takže pořád máme šanci,“ dodala.

Američanky, jež v semifinále vyřadily oslabený český tým, který ovládl předchozí tři ročníky, naposledy vyhrály Fed Cup před sedmnácti lety. Běloruskám ve finále chybí bývalá světová jednička Viktoria Azarenková, která nemůže opustit Kalifornii kvůli vleklému sporu o opatrovnictví ani ne ročního syna.

Finále tenisového Fed Cupu v Minsku

Bělorusko - USA 1:1 po prvním dnu
Sasnovičová - Vandewegheová 4:6, 4:6
Sabalenková - Stephensová 6:3, 3:6, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga