Zlatý tenisový hattrick! Plíšková se Strýcovou ve Francii ovládly čtyřhru

  13:20aktualizováno  21:08
Tak přece to dokázaly! Zase slaví. České tenistky si po dvou domácích triumfech ve Štrasburku vychutnávají slastný „francouzský polibek“. Češky ovládly popáté za šest let a potřetí za sebou Fed Cup. Letošní vítězství zařídily stejně jako loni proti Rusku ve čtyřhře Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou. První pár světa Caroline Garciaová, Kristina Mladenovicová porazily 7:5, 7:5.
S POHÁREM, KTERÝ DOBŘE ZNAJÍ. Češkám znovu patří Fed Cup. S výjimkou roku 2013,...

S POHÁREM, KTERÝ DOBŘE ZNAJÍ. Češkám znovu patří Fed Cup. S výjimkou roku 2013, kdy vyhrály Italky, má soutěž v posledních šesti letech jediného vítěze. | foto: AP

Plíšková se Strýcovou si vlastně jen prohodily role ve finálovém nerváku. V pražské O2 areně vybojovala naději Plíšková. Teď zachránila český tým její tehdejší deblová parťačka Strýcová, protože česká jednička podlehla Carolině Garciaové.

Za hrdinku je nyní „Divá Bára“. Ve druhé nedělní dvouhře zaskočila za zraněnou Petru Kvitovou a přehrála francouzskou náhradnici Alizé Cornetovou. Pak Strýcová s Plíškovou připravily Garciaové s Mladenovicovou první deblovou porážku ve Fed Cupu.

On-line reportáž

Závěrečnou čtyřhru jsme sledovali v podrobné reportáži.

Češky totiž finále neprohrávají! Předchozích deset soubojů o titul český (či předtím československý) výběr nezvládl pouze v památném roce 1986, kdy na Štvanici pomohla Spojeným státům americkým Martina Navrátilová.

„Zlatým hattrickem“ současná generace navázala právě na Helenu Sukovou a Hanu Mandlíkovou, opory vítězných týmů z 80. let. Třikrát za sebou Fed Cup ovládly naposledy Španělky před 21 lety.

Z Petra Pály udělaly báječné tenisové šampionky nejúspěšnějšího kapitána v historii. Nikdo jiný se nemůže chlubit tím, že pětkrát zvedl nad hlavu stříbrnou trofej. Fed Cup mohou Pála a spol. prolít kvalitním šampaňským.

„Zatím nemám slov,“ smála se v televizním rozhovoru na kurtu Strýcová. „Věřily jsme si, věděly jsme, že můžeme vyhrát. Únavu trochu cítím, ale když se vyhrává, tak je to lepší,“ dodala Plíšková, která z devíti letošních bodů zařídila sedm. „To si ani neuvědomuju, nejsem v tom sama. Vždycky jsem potřebovala pomoct. Odehrály jsme neskutečný zápas, jsem šťastná.“ (Přečtěte si, jak probíhaly bezprostřední oslavy přímo na kurtu.)

Odvážný český pár si vyšlápl na nejlepší pár světa

Češky proti dosud neporaženým Francouzkám vstoupily do poslední bitvy nebojácně. Hned v prvním gamu mohly mít brejk. Ale povedl se až po precizním lobu Strýcové.

Jenže česká zachránkyně nedokázala udržet servis. Bomba Garciaové se otřela o pásku a míček proletěl kolem rakety Plíškové, která zůstala u sítě opařeně stát - 2:2.

Podruhé Strýcová situaci na podání zvládla. Česká dvojice se dostávala do pohody, Francouzky táhla Garciaová, výborně hrající od základní čáry.

Diváci v napěchované aréně povzbuzovali jako na fotbale. „Allez! Allez!“ Do toho křičeli čeští fanoušci, český realizační tým byl co chvíli na nohou.

Domácí bíle oděné dívky občas nepůsobily sehraným dojmem, byť spolu jinak na turnajích válí. Mladenovicová vyrobila v závěru prvního setu dvojchybu. Pak jí přiletěl return Plíškové pod nohy, další výměnu si uhrála sama Strýcová.

A Češky nakročily k triumfu.

Nesnadný druhý game druhého setu ukončila Strýcová bekhendovou smečí zády ke hře - 1:1.

Češky pak musely odvracet brejkboly.

V dalším gamu brejkovou příležitost přinesla jednoručná smeč Strýcové, Plíšková vytloukla bloky u sítě. Brejk si vysoká ranařka potvrdila při vlastním podání.

Jenže české tenistky nechaly soupeřky dotáhnout. Do devátého gamu jako by se promítl celý napínavý víkend. Brejkbol, shoda, výhoda, brejkbol, shoda, brejkbol. Garciaová však nepovolila.

Nádhernou deblovou partii rozhodla věž v českých barvách. Plíšková umístila lob na lajnu, pak si musela kleknout a vyrobila neuvěřitelný stopvolej - 6:5.

Dílo dokonala na podání Barbora Strýcová. Po jejím servisu vrátila francouzský return Plíšková do voleného kurtu. „Ten mečbol... Kája to zakončila stejně jako loni,“ chválila Strýcová. (Přečtěte si rozhovor s Plíškovou přímo z místa od reportéra iDNES.cz.)

Strýcová nahradila Kvitovou a vybojovala naději

Kvitová chtěla bolestivou sobotní prohru s Garciaovou vyléčit nedělní výhrou. Ovšem pravý nárt bolí daleko víc, zranění (podezření na únavovou zlomeninu se nakonec nepotvrdilo) světovou jedenáctku na kurtu arény Rhenus Sport nepustí. „Bylo těžké vzdát,“ řekla.

Český kapitán Petr Pála tak ukázal na dvacátou hráčku světa Strýcovou, která zdolala Alizé Cornetovou, ta nahradila Kristinu Mladenovicovou, unavenou ze sobotního čtyřhodinového „maratonu“ proti Plíškové.

„Báře věřím, má dobrou formu,“ řekla poražená česká jednička Plíšková, která by podle svých slov ještě měla síly na případný rozhodující debl. „Jo, ještě tam něco zbylo,“ usmála se.

Obě zkušené tenistky podstoupily na dvorcích několik těžkých zkoušek, ale takový test možná ještě nikdy nezažily. Nervozita a tíha okamžiku dolehla na domácí Cornetovou i českou bojovnici Strýcovou od prvních výměn.

On-line reportáž

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Ani jedna si zprvu nemohla udržet servis, obě hodně chybovaly, výjimečně bodovaly díky vítězným míčům. Strýcová však postupem času byla přece jen jistější a přesnější - druhý brejk už potvrdila a vytvořila si uklidňující náskok.

Strýcová se tradičně energicky pohybovala po základní čáře, dařilo se jí u sítě a francouzskou soupeřku dráždila nepříjemný obouručnými čopy. Cornetová za celých čtyřicet minut prvního setu nenašla pohodu, jedinkrát si udržela podání. Češka měla navrch.

Ve druhém setu už se však objevila pod červeným kšiltem šestadvacetileté Francouzky z Nice radost v očích, mírný úsměv. Cornetová se dostala do rychlého vedení 3:0.

Zlatá česká éra

Připomeňte si ve fotografiích předchozí fedcupové triumfy.

RUCE NA POHÁRU. Český tým s trofejí pro vítěze Fed Cupu.

Strýcová se po ztrátě podání zlomila v pase, nadávala si. Pála k ní na lavičce promlouval.

„S’il vous plaît! Merci!“ tlumila vášně francouzských fanoušků umpirová rozhodčí.

Cornetovou atmosféra a důležitost utkání svázala. Strýcová díky variabilnímu tenisu a technickým úderům otočila z 1:4 na 5:4.

Česká hráčka se hecovala, jenže promarnila dvě šance na ukončení utkání při vlastním servisu. Hodila raketou. Ale v tie-breaku prokázala zkušenosti.

Cornetová prohrála ve Fed Cupu třináctou dvouhru. Francie se musí spoléhat na jiné...

Garciová skvěle podávala. Plíšková byla ráda za každý return

Oproti zavedeným zvyklostem se také v neděli konal slavnostní nástup. Domáci si zapěli La Marseillaise, slavná revoluční píseň složená právě tady ve Štrasburku dodala Francouzkám bojovou náladu. Až mrazivě dojemná pak byla vzpomínka na oběti teroristických útoku v Paříži z loňského listopadu.

Po pietní atmosféře už zase šestitisícová hala burácela. Hnala Garciaovou do zbraně. Odhodlaná Plíšková, která se po sobotním „maratonu“ cítila v pohodě, čelila jejímu kvalitnímu servisu.

„Bylo to těžké od začátku do konce, měla jsem minimální šance, servírovala výborně. Šla všechno přes první, umí výborně všechny směry, byla jsem ráda za každý return,“ litovala čtyřiadvacetiletá Češka v televizním rozhovoru na kurtu.

On-line reportáž

Utkání Garciaová vs. Plíšková jsme sledovali v podrobné reportáži.

Sice hned v úvodním gamu měla česká tenistka brejkbol, ale nevyužila jej.

Při shodě pak přerušila výměnu a nechala si přezkoumat dopad míčku. Jestřábí oko ukázalo „IN“, přičemž to bylo doslova o vlásek...

Plíšková se na podání spolehnout nemohla, první dva brejkboly ještě odpálila (ten druhý dokonce esem), ale v následujícím gamu se Garciaová na return zkoncentrovala, natáhla ruku a krásným křižným forhendem získala brejk.

Diváci rámusili. Francouzka zvedla ruku: „Tady vládnu já!“ Navázala na sobotní výkon s Kvitovou. Náskok si v pohodě udržela, za stavu 5:2 netrefila pouze čtyři první servisy, jinak byla stoprocentní.

V osmém gamu zase muselo rozsoudit jestřábí oko těsný verdikt. Místo dvou setbolů vyrobila Garciaová dvojchybu, druhý servis o pár milimetrů „téčko“ minul.

Francouzka se rozhodit nenechala, za 32 minut bylo hotovo - 6:3. Na tribunách se v radostné atmosféře zpívalo a tleskalo.

Ale čeští fanoušci si řekli, že by se jim taky líbilo troubit na trumpety.

A Plíšková jim to umožnila. Nepanikařila, zlepšila servis, vytvořila na Garciaovou tlak.

Za patnáct minut se světová šestka dostala do vedení 4:1, v dlouhém gamu měla šance dokonce utéct až na 5:1.

Třiadvacátá žena světového žebříčku najednou kazila jednoduché voleje, znervózněla. Plíšková předvedla náramný lob na základní lajnu.

„Kája! Česko!“ znělo z tribun.

Za stavu 5:2 si Plíšková odvážnou hrou vytvořila první setboly, Garciaová za stavu 30-30 vyrobila dvojchybu. Francouzka přece jen ještě druhý set prodloužila, ovšem „nastavený čas“ netrval dlouho. Češka si vynutila rozhodující sadu.

Garciaová s kapitánkou Mauresmovou zmizela v šatně, Plíšková si zatím nechala sundat obvaz z pravého stehna.

Zápas rozhodly pouze tři brejky, to se u žen jen tak nevidí

Také třetí rozhodující sadu rozhodl jediný brejk, což bývá obvyklé spíše v mužském tenise.

Psychologickou výhodu měla Garciaová, protože na servisu začínala. Plíšková musela dotahovat. Francouzka uprostřed obrovského hluku se pokaždé dokázala uklidnit, držela si vysoké procento trefených prvních servisů.

O prvním dnu

Přečtěte si reportáž o průběhu sobotních dvouher ve Francii.

V osmém gamu zahrála česká tenistka bekhend do půlky sítě. Brejkbol, takový malý mečbol. Garciaová na returnu zariskovala, podivně zkroutila ruku, ale nachytala Plíškovou, která už byla v pohybu dopředu.

Slavná Mary Piercová s brýlemi ve stylu Woodyho Allena na tribuně spokojeně tleskala.

Garciaová se pekelně soustředila, ještě počkala s nadhozem. Za stavu 15-30 mohla znervóznět, ale pomohla si servisem. Pak Plíšková vyhodila forhend, následně se míček snesl mimo kurt.

Vypukla velká francouzská radost. Třiadvacetiletá černovláska se španělskými kořeny poprvé v sezoně porazila tenistku z elitní desítky žebříčku. A přiblížila tím své zemi fedcupový triumf. „Věřila jsem si, že budu na konci lepší a silnější. Bohužel ona zaservírovala lépe. Diváci Francouzky ženou, hrají výborný tenis,“ okomentovala finálové soupeřky Plíšková.

Francie vs. Česko 2:3

finále Fed Cupu, Štrasburk, tvrdý povrch

Garciaová (23-Fr.) vs. Karolína Plíšková (6-ČR) 6:3, 3:6, 6:3
Cornetová (46-Fr.) vs. Strýcová (20-ČR) 2:6, 6:7 (4:7)
Garciaová, Mladenovicová (Fr.) vs. Karolína Plíšková, Strýcová (ČR) 5:7, 5:7.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

To byl zvrat. A teď tiramisu. Jak královna Lisa I. usedla na biatlonový trůn

19. března 2024  8:58

Na stránkách italských biatlonistů září sdělení: LISA VITTOZZI, LA NUMERO UNO!!! Devětadvacetiletá...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  8:52

Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...