Lucie Hradecká servírovala v Praze i rychlostí 205 km/h. Ale ani tvrdé podání ji mezi poslední čtyři neposunulo

Lucie Hradecká servírovala v Praze i rychlostí 205 km/h. Ale ani tvrdé podání ji mezi poslední čtyři neposunulo | foto: ČTK

Dělový servis Hradecké tentokrát nepomohl. I tak útočí na světový rekord

  • 7
V prvním kole servírovala rychlostí 205 kilometrů za hodinu. Ve čtvrtfinále dala jednou 204. Přestože do semifinále nakonec nepostoupila, potvrdila Lucie Hradecká znovu, že větší ranařku pražský turnaj letos neměl. "Ale co mi je to platné, když mi to soupeřka dávala zpět," smutnila dívka, která by někdy mohla zaútočit na světový rekord 209 km/h.

Její zbraň - dělové podání - tentokrát nefungovala. Několikrát atakovala dvousetkilometrovou hranici, ve třetím setu dala dokonce 204.

Marně. Sybille Bammerová vždy na tvrdý zásah české tenistky dokázala zareagovat. "Hodně mi to vracela zpátky, ty rány jí vyhovovaly," řekla Lucie Hradecká po prohraném čtvrtfinále.

tenistky - nejrychlejší servis

209 km/h - Schultzová-McCarthyová (Niz.) v kvalifikaci Cincinnati 2006

208 km/h - V. Williamsová (USA) na US Open 2007

206 km/h - V. Williamsová (USA) na French Open 2007

205 km/h - Hradecká (ČR) na ECM Prague Open 2009

Zdroj: www.listafterlist.com

Přesto může být čtyřiadvacetiletá rodačka z Prahy na svůj servis pyšná. Tak tvrdě jako ona nepodává mnoho tenistek. "Když mi podání jde a letí to, tak se cítím daleko lépe a potom i údery jsou lehčí a víc si věřím," řekla Hradecká po středeční výhře nad Chorvatkou Špremovou.

"Lucka má dobrou páru a dobrý švih," říká k tomu její trenér Jiří Fencl. "Ale má ještě mezery v technice. Okolo dvou set by mohla podávat standardně," dodává kouč. Svou svěřenkyni řadí k patnácti tenistkám s nejtvrdším servisem.

Letos už dvakrát Hradecká servírovala i rychleji a to 206. Poprvé na únorovém turnaji ITF ve Francii, kde pořadatelé dokonce vyhlásili soutěž o nejrychlejší podání. "V semifinále jsem se v jednom gamu hecla," usmála se Hradecká, jak díky jednomu úderu vydělala 300 euro. "Ta prémie byla příjemná."

Světový rekord mezi tenistkami drží Brenda Schultzová-McCarthyová z Nizozemska. Ta před třemi lety na turnaji v Cincinnati servírovala 209 km/h.

Hradecké 205 z Prahy ji v pomyslném žebříčku drží na čtvrtém místě. V Praze už rekord zřejmě nepřekoná, byť ještě pokračuje v soutěži deblistek. "Tenhle turnaj už to nebude. Takže uvidíme," řekla tajemně.

K mužskému rekordu ale i v případě překonání toho ženského bude mít však ještě daleko. Američanu Andymu Roddikovi naměřili v roce 2004 v Queen´s Clubu rychlost 246,2 km/h...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga