Adam Pavlásek při tréninku českého daviscupového týmu.

Adam Pavlásek při tréninku českého daviscupového týmu. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Nováčci už v daviscupovém týmu vytahují peněženky. Zaplatí večeři

  • 5
Jan Mertl a Adam Pavlásek. Hned dva nováčci jsou v českém tenisovém daviscupovém týmu, který se připravuje v Ostravě na víkendové utkání s Austrálií.

Pavlásek s Mertlem vědí, že do zápasu prvního kola světové divize s největší pravděpodobností nezasáhnou. Jedničkou je totiž Lukáš Rosol a dvojkou Jiří Veselý, hráči první světové padesátky. Ani jednomu však nebude vadit, pokud si ostrý zápas o body nezahraje.

„I tak je to pro mě pocta,“ potvrdil Jan Mertl. „Je mi jasné, že když kluci - jak Rosi, tak Veselka - budou fit, tak do utkání nezasáhnu. Očekávám však nové zkušenosti a je to super i ohledně tréninku.“

Rovněž Adam Pavlásek, rodák z Bílovce, si pochvaluje už jen samotnou účast v družstvu. „Výborné je zažít už tu atmosféru, odkoukat tréninky zkušenějších kluků,“ tvrdí dvacetiletý Pavlásek.

Česko vs. Austrálie

Český daviscupový tým při tréninku v Ostravě.

  • Utkání 1. kola Davisova poháru tenistů se bude hrát od 6. do 8. března v ČEZ Aréně v Ostravě.
  • Pátek 15.30
  • Sobota 13.30
  • Neděle 13.30
  • Vstupenky jsou k dostání na obvyklých předprodejních místech a na webu ticketportal.cz. Stojí 350 a 300 korun, na všechny tři dny 690 a 590 korun.
  • Mertl prožívá daviscupovou premiéru ve 33 letech. Co na to říká? „Jsem z týmu nejstarší, takový benjamínek,“ smál se. „Ale jsem rád, že to aspoň jednou vyšlo a v týmu jsem. S Adamem jsme tu pro kluky, abychom jim pomohli a případně zaskočili, kdyby bylo potřeba.“

    Mertl tušil, že se do nominace může dostat, protože chybějí největší opory minulých sedmi let - Tomáš Berdych kvůli velkému vytížení a Radek Štěpánek vzhledem k potížím s lýtkovým svalem. „Po tom, co se oba odhlásili, jsem si říkal, kdy jindy než teď... Trochu jsem doufal a vyšlo to,“ uvedl Mertl.

    Kdo bude v družstvu chybět více? Momentálně devátý hráč světa Tomáš Berdych, nebo bojovník Radek Štěpánek, který se staral i o dobrou náladu? „Oba,“ shodli se Mertl s Pavláskem.

    „Jsou nedílnou součástí Davis Cupu, ať chybí jeden, nebo druhý, vždy je to výrazné oslabení,“ dodal Jan Mertl. „Ale co se dá dělat, Rosi i Veselka mají své kvality. K tomu povrch není nejrychlejší, což by jim mohlo sedět. I bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka můžeme uspět.“

    Pavlásek upozornil, že Lukáš Rosol i Jiří Veselý už mají s daviscupovými zápasy zkušenosti. „A tak doufejme, že Tomášovu a Radkovu vlajku potáhnou dál.“

    Téměř každý tým má nějaký rituál přijímání nováčků. Už vědí Mertl a Pavlásek, co je během týdne čeká? „Netuším, ale bojím se toho,“ přiznal Jan Mertl.

    To Pavlásek má jasno: „Nováčci celému týmu platí večeři, a tak jsem zvědavý, kdy to na mě padne.“ Mertl se smál: „Tak na to připravený jsem, peněženku s sebou mám.“ Přehled o ostravských restauracích ale coby rodák z Ústí nad Labem nemá. „Uvidím, co z toho bude a jestli mi vůbec něco v peněžence zbude.“

    Adam Pavlásek

    Jan Mertl

    Mertl se k českému družstvu připojil jako poslední, o půl třetí v noci z neděle na pondělí. To Lukáš Rosol a Jiří Veselý už v neděli odpoledne trénovali a Adam Pavlásek dorazil v nedělním podvečeru.

    „Vracel jsem se z Francie, ještě v neděli ve dvě odpoledne jsem dohrával finále čtyřhry,“ uvedl Jan Mertl. Ve finále turnaje v Cherbourg s Němcem Andreasem Beckem zvítězili, když porazili Australana Rameeze Junaida a Kanaďana Adila Šamasdina 6:2, 3:6, 10:3.

    „Ten návrat byl hektický,“ popsal Mertl cestu z Cherbourgu. Nejprve jel čtyři hodiny autem do Paříže. Kolem 21. hodiny odlétal do Prahy. Tam znovu sedl do auta a jel do Ostravy. „Bylo to nejrychlejší spojení, jaké se dalo sehnat.“

    Vtípky budou. Štěpánek má za týmem dorazit ve čtvrtek

    Českým tenistům bude v utkání Davisova poháru chybět Štěpánkova bojovnost a zarputilost. A nejen to. Radek Štěpánek, který se z duelu s Austrálií omluvil kvůli přetrvávajícím problémům s lýtkovým svalem, byl vyhlášeným bavičem týmu.

    Tu řekl vtípek, tam zase pronesl poznámku, která ostatní rozesmála. Pořád něco vymýšlel. Jako třeba když si nechal ušít plášť v podobě české vlajky. „V tom je nenahraditelný,“ uznal nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. „Jak jsme ho poznali při zápasech, ale i po večerech, které jsme společně trávili celý ten daviscupový týden, tak ho těžko někdo dokáže zastoupit.“

    Český daviscupový tým při tradičním nohejbálku.

    Ostatní kluci v družstvu jsou podle Navrátila jiní. „Jsou takoví klidnější, ať už Lukáš Rosol, či Jirka Veselý. Ale také ti dva noví kluci.“ Těmi jsou dvacetiletý Adam Pavlásek a třiatřicetiletý Jan Mertl.

    Štěpánek by přece jen dobrou náladu do družstva vnést mohl. „S týmem bude od čtvrtka do neděle,“ řekl Jaroslav Navrátil. „Snad klukům něco i poradí, když to půjde.“ Příjezd zkušeného tenisty a někdejší opory družstva si Adam Pavlásek pochvaluje. „Vtípky určitě budou, i když tu s námi nebude celý týden.“

    Navrátila těší už samotný fakt, že Radek Štěpánek dorazí ostatní hráče povzbudit. „Svědčí to o tom, že má o tým pořád zájem, a za to jsem moc rád,“ podotkl nehrající kapitán.


    Tenis v roce 2024

    15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
    26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
    1. - 14. 7. Wimbledon
    26. 8. - 8. 9. US Open, New York
    12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
    19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga