Davis Cup: Brazilci přiletí i s Kuertenem

Ostrava - I se svou největší hvězdou Gustavo Kuertenem dorazí brazilští tenisté v sobotu do Ostravy k zápasu 1. kola Světové skupiny Davisova poháru proti České republice. Trojnásobný vítěz French Open měl problémy s kyčlí. V tomto týdnu odřekl účast na turnaji v Miláně, ale ne ze zdravotních důvodů. "Podle mých informací požadoval dvě stě tisíc dolarů, na což pořadatelé nepřistoupili,“ řekl Tomáš Petera z Persportu, marketingového partnera daviscupového týmu. „Důležitější je, že přiletí do Ostravy. Jeho masér a fyzioterapeut mají dorazit už ve čtvrtek," dodal.

Brazilský tým vede nehrající kapitán Ricardo Aciola a kromě Kuertena v něm jsou  Fernando Meligeni, André Sáa, Alexandr Simoni a Flavio Sarette. Čtvrtý vzájemný zápas v historii spolu týmy sehrají v ostravském Paláci kultury a sportu od 8. do 10. února.

Čtveřici českých tenistů neoficiálně oznámil i Jan Kukal, který povolal Jiřího Nováka, Davida Rikla, Bohdana Ulihracha a poprvé Jana Vacka. "Najisto s tím však ještě nelze počítat, uzávěrka je deset dnů před utkáním. I když to není pravděpodobné, může se tedy ještě něco změnit," konstatoval Petera.

Do Ostravy se Davisův pohár vrací po dvou letech. "Vzhledem k atraktivitě soupeře jsme chtěli větší kapacitu hlediště a to zdejší Palác kultury a sportu splňuje. Navíc z vlastních zkušeností a předchozích ročníků tenisového IPB Czech Indoor víme, že v Ostravě diváci na vrcholné sportovní akce přijdou," vysvětloval prezident tenisového svazu Ivo Kaderka proč Ostrava dostala přednost před dlašími zájemci o uspořádání zápasu Brnem, Pardubicemi a Teplicemi.

Kapacita haly bude po nezbytných úpravách šest tisíc diváků. Umělý povrch Taraflex začnou pořadatelé pokládat hned po pátečním utkání hokejistů Vítkovic s Českými Budějovicemi, aby na něm tenisté už v sobotu večer mohli trénovat.

"Nehrající kapitán Jan Kukal vybral tvrdý povrch, který by brazilským antukářům neměl tolik svědčit. Míček na něm odskakuje nízko," vysvětlil Vladimír Šafařík z agentury Persport.

Kvůli přenosům České televize a programu olympijských her byl upraven program utkání. Úvodní dvouhra začíná v pátek ve 13.30, v sobotu, čtvrt hodiny po slavnostním zahájení, začne od 11.30 čtyřhra a závěrečný den má start stanoven na 11:30. "V dodatku smlouvy s ČT, která je před podpisem, je klauzule, že pokud některé utkání neskončí do začátku vysílání z olympiády, bude ostravský přenos ukončen," upřesnil Kaderka.

Vstupenky už se prodávají za 60 až 80 korun, permanentka stojí 150 - 200.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga