Novopečená světová jednička Davenportová

Novopečená světová jednička Davenportová - Lindsay Davenportová zahrává na Turnaji mistryň jeden z úděrů, které jí poslaly na post světové jedničky | foto: EPA, ČTK

Davenportová střídá Capriatiovou na trůnu

Mnichov - Lindsay Davenportová, tak se jmenuje tenistka, která bude konec sezony trávit na prvním místě světového žebříčku. Američanka vystřídala na postu tenisové královny svou krajanku Jennifer Capriatiovou, když na Turnaji mistryň v Mnichově prošla přes Kim Clijstersovou do finále. Soupeřkou novopečené jedničky bude Serena Williamsová. Ta hladce vyřadila Francouzku Testudovou.

Počty byly jasné. Po vyřazení Jennifer Capriatiové ve čtvrtfinále Turnaje mistryň stačilo Davenportové uhrát finále. V cestě jí stála Kim Clijstersová. Nebezpečná Belgičanka, jež si letos vydobyla pevné postavení v elitní světové desítce, chtěla své soupeřce cestu na trůn pořádně ztížit.

Američanka začala snad pod tíhou příležitosti hodně špatně. Úvodní sadu ztratila velmi snadno 1:6. Poté se nervózní utkání vyrovnalo, Davenportová zkvalitnila hru a přestože jí chybělo více klidu, začala potvrzovat svou třídu. Po druhém setu vyhraném 6:3 dotáhla americká tenistka rozhodující tie-break k vítězství.

To jí zaručilo, že se zařadí do společnosti Chris Evertové, Martina Navrátilové, Steffi Grafové, Monica Selešové a Martina Hingisové, jež před ní zakončily rok na postu jedničky od doby, kdy se začal počítat žebříček současným způsobem.

První zápas coby světová jednička sehraje Davenportová proti své krajance Sereně Williamsové. Ta nepřipustila, aby se Francouzka Testudová radovala z druhého překvapení ve dvou dnech. Přemožitelku Capriatiové zvládla Williamsová snadno 6:3, 6:0.

Výsledky:
Semifinále dvouhry:
Davenportová (2-USA) - Clijstersová (3-Belg.) 1:6, 6:3, 7:6 (7:3), S. Williamsová (7-USA) - Testudová (Fra.) 6:3, 6:0


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga