Czech Open čeká na vyřazené z Paříže

  • 2
Praha - Obsazení českého tenisového turnaje číslo jedna se rodí za pochodu. Do poslední chvíle, tedy nedělního večera, budou pořadatelé čekat na reprezentanty Jiřího Nováka a Radka Štěpánka. "Pokud se nedostanou do čtvrtfinále právě probíhajícího French Open, jistě přijedou. Pro diváky by byli určitě velkým lákadlem," říká Miroslav Černošek z prostějovského TK Plus. "Jistá je účast devíti tenistů z první světové stovky," ujišťuje ředitelka Czech Open 2003 s dotací 125 000 dolarů Petra Langrová-Píchalová.

Jubilejní desátý ročník se koná od 2. do 6. června v rekonstruovaném areálu v Prostějově. Novák se Štěpánkem by nastoupili na divokou kartu, třetí obdržel Tomáš Berdych a poslední získá jeden hráč ze Slovenska.

"Máme nachystané i náhradní varianty. Od soboty jsem byl čtyři dny v Paříži. Sám se nabídl švédský hráč Thomas Enqvist, připraveni by byli i španělští borci Alex Corretja a Felix Mantilla," prohlašuje Černošek s tím, že v rukávu má přichystaného i Augustina Calleriho z Argentiny.

Další kontakty udržuje v těchto dnech v Paříži trenér Jan Kukal, jenž na pořadatelství turnaje spolupracuje.

Z českých hráčů už postoupil Jan Vacek, blízko k účasti v hlavní soutěži mají i Tomáš Zíb a Jan Hájek.

Pořadatelé zvolili obvyklou strategii: chtějí pro turnaj v Prostějově nejlepší české tenisty a velké zahraniční naděje.

"Tak turnajem prošli Korda, Nováček, Kučera a řada pozdější špičkových hráčů," připomíná Černošek. "Místo bombastického klání dáme přednost kvalitnímu rodinnému turnaji," uvádí Jiří Kunert, předseda představenstva Živnostecké banky, která je hlavním partnerem desátého ročníku.

"Velkou budoucnost mají španělští tenisté Nadal a Ferrer," konstatuje ředitelka klání Langrová-Píchalová. Třebaže je Nadalovi teprve 16 let, je už na žebříčku ATP na 87. místě. "Spadl na schodech a natáhl si šlachy na pravé ruce. Naštěstí je levák, a účast na Czech Open potvrdil," uklidňuje Černošek.

Konkurenci zvýšili i slovenští hráči Beck a Hrbatý.

Ve čtyřhře by se měl prosadit čtvrý pár světa David Rikl, Leander Paes. "Na jubilejní desátý ročník se těším, diváci uvidí kvalitní tenis," říká prezident českého svazu Ivo Kaderka.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga