Co má dělat Henman? Vsadit na svou dceru

  • 4
Londýn - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Tim Henman začíná být jako batole u stolu s bonbony. Také on na ně asi nikdy nedosáhne. Jeho tenisový příběh včera vtipně popsal britský tisk. V době, kdy monarchie diskutuje o věkové hranici odchodu do důchodu, povídá otrávený muž na obrázku své ženě: "Bože, to se budeme muset na Henmana dívat, dokud mu nebude sedmdesát?"

Těžko hledat jiné slovo než zoufalství. Anebo bezmoc. Wimbledon je od čtvrtka pro Brity nezajímavý: ani letos nebudou mít svého vítěze. Tim Henman vypadl už ve čtvrtfinále s Francouzem Grosjeanem a lidé se při odchodu domů znovu jen smutně ohlédli za sochou Freda Perryho. Poslední domácí titul je starý už 67 let.

Britové mohou šílet, kvůli svému Timovi v noci nespat a klidně si i malovat jeho jméno na čelo. Musí si však uvědomit, že z něj dělají mnohem víc, než je.
Henmanovi bude devětadvacet.

A co dokázal? Jednu dobu byl sice čtvrtým hráčem světa a vyhrál devět turnajů. Jenže žádný z nich nebyl důležitý. A ještě jedno číslo: na čtyřech turnajích letos vypadl už v 1. kole.

Ať promine to slovo, ale padesát týdnů v roce je průměrným hráčem. Po pravdě řečeno jím zůstává i ty zbylé dva, ale okolí ho dokáže vyšvihnout někam výš.

O Henmanovi lze těžko říct, že by nevydržel enormní tlak. Spíš mu pomáhá dostat se někam, kde by možná v životě nebyl.

Také by ale bylo křivdou tvrdit, že Wimbledon nikdy nemohl vyhrát. Jenže se pokaždé probudil ve špatný čas na špatném místě.

Vezměme čtyři roky, v nichž se dostal do semifinále. Když byla tráva hodně rychlá, narazil dvakrát na Samprase a jednou na Ivaniševiče. Loni, když už míče létaly pomalu, ho vyřadil Hewitt.

Henman se tlačí k síti po každém míči, jeho styl je čistý, jeho tenis krásný na pohled, ale do dnešního světa se jaksi nehodí. "Byl by opravdu skvělý v 70. a 80. letech,“"tvrdí Martina Navrátilová, která wimbledonskou dvouhru vyhrála devětkrát.

Henman zkrátka nemá nic, čím by své soupeře přejel. Má průměrný servis, průměrný forhend i průměrný bekhend. Touha a fanoušci v zádech na všechno nestačí.

"Stále věřím, že to jednou dokážu," prohlásil ve čtvrtek. S trochou ironie mu však zbývá jediná věc. Vsadit peníze na to, že Wimbledon jednou vyhraje jeho roční dcera Rose. Kurz je 250:1.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga