Český tým na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu v Seville.

Český tým na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu v Seville. | foto: Reuters

Promarnily obří šanci na titul, rozchází se jim trumf. Překonají Češky nástrahy?

  • 31
Sevilla (Od našeho zpravodaje) - Až české tenistky v příští sezoně obléknou národní bundu, stále budou mít na rukávu pod obrázkem poháru číslo 11, které připomíná, kolik titulů v historii týmové soutěže dobyly. Poslední – z roku 2018 – už začíná být na jejich poměry lehce zašlý.

Reprezentantky si navýšení trofejí na rovný tucet nevysloužily ani o víkendu v Seville, byť po postupu ze skupiny platily za jednoznačné favoritky. Nezvládly však sobotní semifinálovou řež s pozdějšími vítězkami z Kanady, a tak čekání na další úspěch v BJK Cupu, dřívějším Fed Cupu, stále trvá.

„Každý rok máme sestavu, abychom uspěli, tentokrát byla šance opravdu velká. Chyběl kousek,“ litoval kapitán Petr Pála. „Doufám, že holky nesklopí hlavu a že se o vítězství pokusí příště.“

Ukazuje se, že nový formát, kterým se týmové klání hraje od roku 2021, Češkám nesvědčí. A pro příští boje může lehce oslabit i jejich trumf v podobě sehrané čtyřhry Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové, které v Seville oznámily, že si dají pauzu, byť opětovné spojení nevyloučily.

Elitní pár K+S si dá pauzu. Chtěla jsem změnu, třeba se vrátíme, říká Siniaková

Nejprve pojďme rozebrat, proč reprezentantky zatím marně navazují na dřívější hojnost, kdy mezi léty 2011 a 2018 jásaly hned šestkrát.

„Tehdy bylo pro soupeřky hrozně těžké vyhrát proti nám tři singly, i debla jsme měli dobrého,“ připomíná Pála dřívější model, kdy se utkání hrála do tří vítězných bodů a čtyřhra rozhodovala při skóre 2:2.

„Myslím si, že teď mají výhodu týmy, které spoléhají jen na jednu výbornou hráčku. Navíc když se v deblu hrají gamy bez výhod a za stavu 1:1 super tiebreak.“

Nehrající kapitán Petr Pála, trenér Pavel Motl a Barbora Krejčíková na tréninku před zápasy Billie Jean King Cupu.

Jeho slova názorně demonstrovala Kanaďanka Leylah Fernandezová, která proti Češkám zazářila v souboji jedniček s Markétou Vondroušovou i klíčové čtyřhře.

Na finálovém turnaji, při němž se nejlepších dvanáct týmů utkává během jediného týdne a střetnutí často následují hned za sebou, taky paradoxně „škodí“ předcházející individuální úspěchy reprezentantek v sezoně. Loni v Glasgow i letos v Seville část sestavy zamířila ke zbytku družstva přímo z Turnaje mistryň v zámoří, což pro kapitána ani hráčky zdaleka není ideální.

Že nyní Vondroušová, Krejčíková i Siniaková podstoupily náročné trmácení z Mexika, zároveň svědčí o tom, jak toužebně prahnou po týmovém úspěchu. „Věřím, že holky motivaci neztratí. Bylo vidět, že je porážka s Kanadou hodně bolí, moc chtěly vyhrát,“ líčil Pála.

Češky na BJK Cupu vypadly v semifinále, bitvu s Kanadou ztratily až po čtyřhře

Na rozdíl od Polky Igy Šwiatekové či Američanek Jessiky Pegulaové a Coco Gauffové se česká esa do Sevilly vydala. Za přístup si zaslouží pochvalu, avšak právě vzhledem k papírově výrazně horším soupiskám ostatních rivalů je o to víc mrzí, že na trofej nedosáhly.

BJK Cup 2023

příloha iDNES.cz

V nadcházející sezoně zamíří opět do kvalifikace o postup na finálový turnaj, k jehož dobytí budou potřebovat ještě víc sil než dřív, protože je kromě grandslamů čeká další vrchol v podobě olympijských her v Paříži.

Češky v Seville naznačily, že je sportovní svátek láká, hájit národní barvy berou za prestižní poctu.

Na hrách v Tokiu uzmuly zlato ze čtyřhry Krejčíková se Siniakovou, které však z iniciativy druhé jmenované do roku 2024 společně nevstoupí. „Chtěla jsem změnu, posunout se, možná i zlepšit a nabrat jinou atmosféru,“ zdůvodnila Siniaková. „Myslím, že nám pauza může prospět, třeba se vrátíme silnější.“

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková diskutují během rozhodující čtyřhry s USA během finále BJK Cupu v Seville.

Spojení pro hry v Paříži K+S nevyloučily, podobné rozchody kvůli jisté stagnaci deblového partnerství nejsou v tenise neobvyklé. Majitelky sedmi společných grandslamových pohárů v případě oboustranného zájmu jistě dokážou opětovně nahodit své automatismy.

Vzhledem k tomu, že české tenistky mají v první padesátce světového žebříčku dvouhry hned osm zástupkyň, zdá se jen otázkou času, kdy si BJK Cup podmaní. Jako největší hrozba se tak pro kapitána Pálu jeví, že kvůli termínovým kolizím a sérii nezdarů ztratí chuť.

Což podle všeho zatím nehrozí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga