Carlos Alcaraz (vlevo) a Rafael Nadal před exhibicí v Las Vegas

Carlos Alcaraz (vlevo) a Rafael Nadal před exhibicí v Las Vegas | foto: Profimedia.cz

Show pro Vegas. Alcaraz porazil Nadala a pak se klaněl: Chci mít tvou vůli

  • 0
Předvedli obrovskou show, pobavili fanoušky po celém světě a symbolicky si předali žezlo pro vládce španělského tenisu. Exhibičním kláním v Las Vegas, kde se blýskli senzačními výměnami a pohlednými přestřelkami, se Carlos Alcaraz a Rafael Nadal rovněž skvěle naladili na nadcházející turnaj v Indian Wells.

Oba jsou vychvalovanými zástupci své generace, řádí na tenisových dvorcích takřka do roztrhání těla a se svým jižanským temperamentem nejdou přehlédnout.

Nadal a Alcaraz, elitní španělští tenisté.

Dohromady mají tito borci 24 grandslamových trofejí.

A zatímco jeden hraje nejspíš poslední sezonu své bohaté profesionální kariéry, druhý je ve dvaceti letech na jejím začátku.

A jaké je vzájemné skóre španělských divochů v oficiálních i exhibičních zápasech? 2:2.

Alcaraz v neděli dorovnal svůj velký idol na exhibičním utkání v Las Vegas, kde oba společně předvedli velkou show.

Krize mladého šampiona? Alcarazovi chybí disciplína, na kurtu musí dozrát

Mladík v parádní bitvě zpečetil výhru v super tiebreaku, utkání ovládl 3:6, 6:4 a 14:12 a skalpu zkušenějšího krajana si obrovsky vážil.

„Byl to neuvěřitelný zápas, hrát proti Rafovi je pro mě dost speciální zážitek,“ tetelila se blahem aktuální světová dvojka.

„Měl jsem několik mečbolů, než jsem utkání urval. On hrál neskutečně, pral se o každý fiftýn. Nikdy se nevzdává.“

Předání žezla

Nadal se na kurty v lednu vrátil téměř po roce, kdy bojoval se zraněním kyčle. Na začátku roku odehrál tři zápasy v Brisbane, další působení v Austrálii musel kvůli vracejícím se potížím vzdát.

Do ostrého klání tak nastoupil po dvou měsících nyní v Las Vegas a od mladého krajana se ani v 37 letech nenechal zahanbit.

„Zdobí ho bojovný duch, chce uhrát úplně každý míček, lítá z jedné strany kurtu na druhou,“ oceňuje Alcaraz, který si od svého vzoru bere inspiraci pro vlastní tenisovou kariéru.

Carlos Alcaraz na exhibici v Las Vegas

„Nevzdávat se, mít stejné nastavení v hlavě,“ vyjmenovává Nadalovy silné aspekty. „Snažím se převzít jeho mentalitu, hledat řešení, když průběh zápasu nejde podle mých představ.“

Kromě náramné podívané, kterou oba předváděli a kterou mohli fanoušci sledovat prostřednictvím největší streamovací platformy na světě, byla exhibice dvou hvězd i symbolickým momentem pro předání pomyslného žezla z jedné generace na druhou.

„A já jsem rád, že už se s Carlosem na kurtu mockrát nepotkám,“ smál se Nadal, jenž ocenil schopnosti svého krajana.

Střet španělských bojovníků nebyl jen fantastickým zápasem, ale rovněž oslavou tenisu, přehlídkou Nadalovy neustupující vytrvalosti a Alcarazova obrovského potenciálu.

„Jako fanoušek se na něj budu koukat ještě spoustu let, tedy doufám. A možná si to pak budu i víc užívat!“ líčil Nadal.

„Ve Španělsku bychom za něj měli být vděční. Je to úžasný hráč, je mu teprve dvacet let a už má na kontě dva grandslamové tituly,“ velebil Alcaraze.

Hon za patnáctou trofejí?

On sám se na tenisové dvorce vrátil s jasnou vizí: vložit veškeré úsilí do zisku posledního velkého triumfu.

A kde jinde by jej měl Nadal dosáhnout než na antukovém Roland Garros. Vždyť z tamního areálu si odvážel trofej šampiona už čtrnáctkrát, naposledy tam kraloval v roce 2022.

Rafael Nadal zdraví fandy před exhibicí v Las Vegas.

Navíc letos se do Paříže může podívat hned dvakrát, poprvé na přelomu května a června při druhém grandslamu roku a o dva měsíce později v rámci letních olympijských her.

Právě k těmto dvěma vrcholům upíná Nadal největší pozornost.

„Všechno sázím na antukovou část sezony. A pak? Pak se uvidí,“ vzkázal v neděli.

Teď ovšem společně se svým mladším kolegou odcestoval z divokého Las Vegas do prosluněného kalifornského města Indian Wells, kde se od středy koná slavný turnaj nejvyšší kategorie, přezdívaný též pátý grandslam.

Návrat hatí zranění. Nadal si natrhl sval a přijde o Australian Open

„Prioritou bude zůstat zdravý,“ zmínil trojnásobný šampion tamního podniku Nadal.

Naopak Alcaraz může na americké šňůře vylepšit dojem z uplynulých měsíců, kdy se na kurtech častěji trápil. Od loňského Wimbledonu nevyhrál jediný turnaj a nedařilo se mu ani v boji o pozici světové jedničky.

V Indian Wells bude obhajovat loňskou trofej, na další veleakci v Miami pak semifinálovou účast. A pokud se Alcaraz opravdu chytne osvědčených tipů zkušeného Nadala, může klidně obě americké tisícovky opanovat.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga