OCENĚNÍ. Tomáš Šmíd přebírá z rukou šéfa ITF Franceska Ricci Bittiho "Ocenění za oddanost Davisovu poháru". | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Berdych, Kodeš a Šmíd získali ocenění za oddanost Davisovu poháru

  • 1
Jakou trofej mají ve svých sbírkách společnou Jan Kodeš, Tomáš Šmíd a Tomáš Berdych? Od sobotního odpoledne jednu daviscupovou. Dvojice členů vítězného týmu z roku 1980 a šestý tenista světa totiž obdrželi "Cenu za oddanost Davisovu poháru".

Mezinárodní tenisová federace ocenila při příležitosti stého daviscupového finále hráče, kteří dlouhá léta reprezentují své země v týmové soutěži. Podmínkou pro obdržení "Ceny za oddanost Davisovu poháru" zněla jasně: mít za sebou start v minimálně 20 zápasech a sehrání alespoň 50 utkání.

Z tenistů, kteří nastupovali za československý respektive český tým, obdrželi ocenění tři - wimbledonský šampion z roku 1973 Kodeš, bývalý první deblista světa Šmíd a lídr současného českého týmu Berdych.

Jan Kodeš přebírá "Ocenění za oddanost Davisovu poháru".

"Toto ocenění odráží oddanost těchto tenistů k reprezentaci své země," komentoval Ricci Bitti, šéf světového tenisu.

Trofej odevzdal pouze dvěma českým hráčům - Kodešovi a Šmídovi. Berdych si ji převezme na nedělním banketu, jelikož se ceremoniál uskutečnil pouze pár minut před začátkem sobotní čtyřhry daviscupového finále mezi Českou republikou a Španělskem.

Kromě českých tenistů převzali v rámci slavnostního ceremoniálu v pražské O2 areně ocenění také Španělé Manolo Santa, Juan Gisbert a pátý člen aktuálního finálového týmu Feliciano Lopez plus Ital Nicola Pietrangeli a Domenico Vicini ze San Marina, který na různých úrovních odehrál v týmové soutěži rekordních 87 utkání.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga