DIAMANTOVÉ MÍČKY. Petra Kvitová a Tomáš Berdych se chlubí trofejemi z Hopmanova...

DIAMANTOVÉ MÍČKY. Petra Kvitová a Tomáš Berdych se chlubí trofejemi z Hopmanova poháru, který vyhráli. | foto: AP

Berdych a Kvitová opět září. Suverénně vyhráli Hopmanův pohár

  • 226
Perth (Od spolupracovníka iDNES.cz) - Čeští tenisté Tomáš Berdych a Petra Kvitová mají na kontě první trofej letošní sezony - v Perthu vyhráli Hopmanův pohár, oficiální mistrovství světa smíšených dvojic. Ve finálovém duelu proti Francii porazila Petra Kvitová nepříjemnou Marion Bartoliovou 7:5, 6:1 a Tomáš Berdych zdolal Richarda Gasqueta 7:6 (0), 6:4. Trofeje v podobě diamantových míčků tak potřetí putují do České republiky.

V exhibičním turnaji na úvod nové tenisové sezony triumfovali před 18 lety Petr Korda a Jana Novotná, když tehdy porazili Německo 2:1. V roce 1989 ještě Helena Suková zvítězila ve dvojici se Slovákem Miloslavem Mečířem. Nyní se k nim přidali Petra Kvitová s Tomášem Berdychem.

Kvitová - Bartoliová 7:5, 6:1

Kvitové forma v australské hale gradovala a v sobotu proti nepříjemné Bartoliové vyvrcholila. "Bylo to nejlepší utkání na turnaji," řekla česká hráčka v pozápasovém rozhovoru.

Finálová dvouhra žen byla v prvním setu naprosto vyrovnaná a obě hráčky potvrzovaly, že se v Perthu potkaly s dobrou formou. První změnu v zápase tak přinesla až sedmá hra, kdy Kvitová poprvé ztratila servis a agresivně hrající Bartoliová následně potvrdila brejk k vedení 5:3.

Česká jednička se však nevzdala, snížila na 4:5 a poté, co na obrazovky promítli divákům krásnou trofej v podobě diamanty osázeného tenisového míčku, zavelela k velkému obratu.

Ziskem prvního servisu soupeřky srovnala na 5:5, vzápětí lehce získala své podání a při následném servisu Francouzky ani nečekala na tie-break a po druhém setbolu získala první sadu 7:5.

Finálové dvouhry jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Druhý set už byl zcela v režii Petry Kvitové. Hrála pestře, většinou přesně a hlavně s chutí a Bartoliová, která až na výjimky hrála z bekhendu i forhendu obouruč, stále častěji nestíhala přesné údery k lajnám, které česká hráčka občas proložila úspěšnými kraťasy.

Po čisté hře na úvod sady získala Kvitová hned první servis Bartoliové a vedení 3:0 pak v pohodě dotáhla až do vítězného konce 7:5, 6:1.

"Dnes to byl určitě můj nejlepší výkon tady v Perthu, hrála jsem moc dobře. Bartoliová navíc podala rovněž dobrý výkon, takže mě za zápas pochválil i trenér. Jsem ráda, že to takhle dobře vyšlo zrovna ve finále," pochvalovala si Kvitová.

Spokojena byla i se svou kondicí. "Musela jsem se dnes hodně bránit, ale kondičně jsem to zvládla. Jednu chvíli jsem sice mávala rukama na kondičního trenéra Ivanka, jak to, že jsem jeden z míčků nedoběhla, ale pochválili mě oba koučové, David i Jožo."

FINÁLE HOPMANOVA POHÁRU. Petra Kvitová se raduje z triumfu nad Marion
PODPORA. V hledišti v Perthu měla dvojice Kvitová, Berdych početnou diváckou
SPOJENI POLIBKEM. Petra Kvitová a Tomáš Berdych líbají vítěznou trofej z

Klíčem k úspěchu v úvodní finálové dvouhře bylo podle vítězky především její úspěšné podání. "Dneska mi v zápase konečně hodně psal servis a navíc jsem to podle mě byla dnes já, kdo šel do výměn dřív naplno a šel si pro ten bod," pochválila se Kvitová, které pomáhalo i občasné zkrácení hry.

"Kraťasy byly součástí taktiky, viděli jsme, že zkracování hry proti Bartoliové v jiných zápasech hodně fungovalo, a když jsem je dnes někdy zahrála, bylo znát, že moc neví, co ode mě čekat. Bylo to určitě dobré rozhodnutí je občas zapojit."

Na Hopmanův pohár bude světová dvojka rozhodně vzpomínat v dobrém. "Čtyři vyhrané zápasy, co jsem tady na úvod sezóny hrála, mi daly hodně a troufám si říci, že na začátek roku je to pro mě opravdu dobrý trénink. Věřím, že se to pozitivně projeví i na těch dalších turnajích. Jsem ráda, že jsem tady v Perthu mohla hrát!" zakončila Kvitová a spěchala fandit Tomáši Berdychovi.

Berdych - Gasquet 7:6 (0), 6:4

DOBŘE. Tomáš Berdych předvádí vítězné gesto ve finále Hopmanova poháru proti

Tomáš Berdych neměl se soupeřem pozitivní statistiku vzájemných zápasů, z pěti vyhrál dva. Richard Gasquet kvůli kokainové aféře před dvěma lety několik měsíců nehrál, nyní je ale zpět. Na žebříčku ATP je momentálně na 19. místě.

Zejména v prvním setu předváděli oba tenisté vyrovnané utkání, tie-break však suverénně ovládl svěřenec Tomáše Krupy, který francouzskému soupeři nepovolil ani bod. V druhém setu už Berdych dominoval, vedl 5:1 a ačkoli za stavu 5:2 ztratil podání, získal nakonec vítězný bod pro český tým.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga