Belgie prožívá tenisový svátek

Brusel - "Pařížané budou muset koukat na belgické finále. Dobře jim tak!" Tohle píší belgické noviny v euforii nad postupem svých tenistek Heninové a Clijstersové do finále ženské dvouhry na French Open. Malá země prožívá dny, které ji postavily na roveň tenisovým velmocem. Sportovní událost zastínila v Bruselu i první schůzi Senátu a dokonce i sestavování vlády. Dále čtěte: Paříž uvidí belgické finále

Skutečný tenisový sen a národní svátek prožívá Belgie od čtvrtečního odpoledne, kdy po Kim Clijstersové postoupila do finále French Open také Justine Heninová-Hardennová. "Pařížané budou muset koukat na stoprocentně belgické finále. Hahá, dobře jim tak," napsal deník Le Soir.

Titulní strany novin dnes doslova přetékají cihlově červenou barvou antuky. První schůze Senátu? Slavnostní slib nových členů Poslanecké sněmovny? Sestavování vlády? Mír na Blízkém východě? Nikoli. Hlavní událostí je nyní v Belgii ženské finále na dvorcích Rollanda Garrose v Paříži.

"Sen se stal skutečností," píše La Derniere Heure. La Libre Belgique se dojímá "úžasným osudem svých belgických holek", zatímco Le Soir prožívá "prostě ničím nezkalené štěstí".

"Hra, set, zápas - Belgie," hlásí vlámský De Morgen, podle něhož stálo na straně Belgičanek nejen sportovní štěstí, ale také chytrost a inteligence. Zejména drobná Heninová dokázala těmito zbraněmi vyřídit "tenisový stroj", světovou jedničku Serenu Williamsovou.

"Je to opravdový Belgian Slam," radovala se Clijstersová po semifinálové výhře nad Ruskou Naděždou Petrovovou.

"V Belgii lidé šílí a oslavují," doslechla se Heninová. Belgičané vydrželi v práci ve čtvrtek déle, aby v televizi a na internetu sledovali její výhru nad Serenou. Pak vyrazili do ulic a zapili velký den belgického tenisu.

"Vyskočil jsem bláznivě do vzduchu," popsal třicetiletý Frederic Bource v jednom bruselském baru svoji reakci po proměněném mečbolu.

Na sobotní finále se do Paříže vydá král Albert II. s celou rodinou. Na nikoho dalšího prý už lístky nezbyly, snad se ještě "chytne" premiér Guy Verhofstadt, ostatní si budou muset nějak poradit.

Obyčejní smrtelníci jsou nabádáni, aby to ani nezkoušeli. Ať prý jdou radši na Bruselské Velké náměstí, kde bude instalováno obří plátno.

Čtvrteční výkon tenistech inspiroval Belgičany k širším, psychologickým, ba politickým komentářům. "Nejen nás to naplňuje radostí a pýchou. V této zemi, tak sebekritické, tak poraženecké, vzniká najednou ohromná jistota, že i my můžeme dosáhnout na hvězdy," zasnil se list La Libre Belgique.

Na situaci je podle něj báječné i to, že finále na Roland Garros bude pojato ve striktně federálním duchu, tedy že se kvalifikovala jedna Vlámka a jedna Valonka. Nikdo si nemůže stěžovat. Zvítězí prostě ta, která bude lepší.

Belgii, ve čtvrtek tak semknuté, však hrozí při finále v sobotu odpoledne opět národnostní rozkol.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga