Bedáňová věří v návrat mezi elitu

Prostějov - Před třemi lety figurovalo jméno Dáji Bedáňové na šestnáctém místě světového žebříčku tenistek. Letos na začátku roku byla čtyřstá. "Šla jsem rychle nahoru a spadla hlouběji, než bych si přála. Ale je mi teprve dvaadvacet a mám čas a šanci se vrátit," věří 354. hráčka žebříčku WTA.

Vzestup Bedáňové byl spojen s otcem Janem, s kterým se na konci roku 2002 rozešla a její výkonnost šla potom rapidně dolů.

K tomu měla zdravotní problémy a ztratila sebedůvěru. Neúspěšně ji pak vedli Jaroslav Jandus, Craig Kardon nebo Radovan Světlík.

Před půlrokem se Bedáňová k otci vrátila. "Věříme tomu, jinak bychom to nedělali," shodli se otec a dcera na turnaji ITF v Prostějově, kde tenistka prošla z kvalifikace až do čtvrtfinále.

"Zlepšit ale musí úplně všechno," řekl Jan Bedáň. "Mohla bych jmenovat dlouhý seznam toho, na čem musím pracovat," dodala uvědoměle Bedáňová.

Otce prý tehdy opustila v domnění, že ví vše, co potřebuje, a může to zvládnout sama. "Mýlila jsem se," připustila rodačka z německého Leonbergu. Překonala prý pubertu a k rodiči našla cestu zpět.

"Znovu jsme tým a můžeme se na sebe spolehnout. Taťka ví, kam mě dokopat, co je pro mě nejlepší a snaží se mě tou cestou vést. Já se zase snažím nechat vést," řekla Bedáňová.

S fyzickou kondicí jí pomáhá i atletický kouč Michal Pogány, trenér a partner trojskokanky Šárky Kašpárkové. Loni měla Bedáňová výpadek kvůli problémům se zády. "Začínala jsem od nuly. Vždycky budu mít zdravotní problémy, ale musím se s tím vyrovnat, hodně pracovat a rehabilitovat," řekla Bedáňová.

Na turnajích ITF se musí čtvrtfinalistka US Open 2001 prokousávat kvalifikací. "Je to hodně tvrdé a jde to pomaleji, ale s každým vyhraným zápasem stoupám a víc si věřím," řekla Bedáňová, vítězka turnaje WTA z Bratislavy před pěti lety.

Letos v únoru vyhrála skoro po dvou letech zápas na turnaji WTA Tour. V Indian Wells dostala divokou kartu a vyřadila Květu Peschkeovou. "Potěšilo mě, že na mě hráčky nezapomněly a mile mě přivítaly," připomněla si Bedáňová. Očekává však, že ji ještě čeká hodně práce, než se znovu zabydlí mezi tenisovou smetánkou.

Momentálně se chce Bedáňová dostat v žebříčku k 250. místu, aby mohla hrát kvalifikaci US Open. "Je důležité hrát grand slamy a velké turnaje. Tam jedno kolo přinese hodně bodů," řekla hráčka, jež v současné době může pouze v televizi sledovat průběh antukového Roland Garros.

Nejsmutnější prý ale byla při sledování olympijského turnaje v Aténách. "Olympiáda mě bolela," řekla tenistka a hned zauvažovala o olympijských hrách za tři roky. "Peking je velkou výzvou, to je asi můj největší cíl," řekla Bedáňová.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga