USMÍVAJÍ SE VÍTĚZKY I PORAŽENÉ. Po finále Australian Open pózují Martina...

USMÍVAJÍ SE VÍTĚZKY I PORAŽENÉ. Po finále Australian Open pózují Martina Hingisová, Sania Mirzaová, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková (zleva). | foto: Reuters

H+H v Melbourne deblový titul nezískaly, slaví Hingisová a Mirzaová

  • 149
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Dřely, bojovaly, ale na třetí grandslamový titul v deblu to nestačilo. České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se ve finále Australian Open utkaly s těžkou váhou - světovými jedničkami Martinou Hingisovou ze Švýcarska a Saniou Mirzaovou z Indie. Dlouhý první set prohrály v tie-breaku, ten druhý byl jasnější záležitost a prohrály ho 3:6.

Serena Williamsová ve čtyřhře. Tak překřtili tvůrci oficiálního programu Australian Open deblovou dvojici Martina Hingisová a Sania Mirzaová, finálové soupeřky Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké.

Raonic - Murray

Přečtěte si o pětisetové semifinálové bitvě.

Slavná Švýcarka s již neméně známou Indkou totiž v posledních měsících vládnou ženskému deblu stejně suverénně jako Serena ženskému tenisu a jejich šňůra neporazitelnosti čítala před finále Australian Open už 35 vítězných zápasů v řadě, včetně triumfů na loňských grandslamech Wimbledonu a US Open.

KRÁLOVNY. V ženské čtyřhře momentálně dominuje pár Martina Hingisová (vlevo), Sania Mirzaová, což se potvrdilo i ve finále Australian Open.

Obě tenistky si před finále ještě ve čtvrtek vyzkoušely pikantní vzájemný souboj ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry, kde nakonec ve dvou setech uspěla s chorvatským spoluhráčem Dodigem Mirzaová a svou parťačku Hingisovou s krajanem Paesem poslali ze hry.

Do pátečního finále ženské čtyřhry však už zase Hingisová s Mirzaovou nastupovaly do Rod Laver Areny jako jeden tým a jelikož s výjimkou pár úvodních slunečních dnů letošní Australian Open i nadále provází déšť, odehrál se zápas v Melbourne pod zataženou střechou centrálního dvorce.

A zejména v prvním setu to bylo finále jak se patří! Své servisy si totiž udržely jen na úvod Mirzaová a Hradecká a pak už se roztočil kolotoč brejků, který trval dlouhých osm her! Všechny čtyři aktérky ale během něj nabídly divákům skvělou deblovou podívanou a teprve za stavu 5:5 dokázala znovu udržet servis Hingisová.

Stejně ale odpověděla vzápětí i Hlaváčková a tak skvělý první set spravedlivě rozhodoval až tie-break. Ten už se ale českému páru nevydařil. Poté, co Jestřábí oko potvrdilo milimetrovou lajnu po úderu Hingisové, zrodil se minibrejk na 2:0, který favoritky brzy navýšily na dvojnásobek.

Následovala dvojchyba Hlaváčkové, po něm volej Hradecké do sítě a aut Hlaváčkové při prvním setbolu soupeřek, které se tak po hodinové bitvě ujaly výhrou 7:1 v tie-breaku vedení 1:0 na sety.

Finále čtyřhry

A Hingisová s Mirzaovou se po šťastném zisku první sady rozehrály, Češkám sebraly během úvodních pěti her servis hned dvakrát a vedly 4:1. Při podání Mirzaové ale Češky dotáhly ztrátu 0:40, vydřely ještě brejk a snížily na 2:4, skvěle hrající Hingisová ale přesným závěrečným volejem znovu prolomila podání Hlaváčkové a favoritkám chyběl už jen krůček k dalšímu triumfu.

Na podání šla Martina Hingisová, která si nechávala v krátkých pauzách často masírovat pravé rameno, na její hru to ale nemělo vliv. Namísto mečbolů ale přišel další český brejk, bojovně hrající a finále si evidentně užívající Hlaváčková s Hradeckou snížily na 3:5, přesto byla nakonec Lucie Hradecká poslední hráčkou, která se ve finále dostala na servis.

Při jejím podání si Martina a Sania vybojovaly tři mečboly, první dva sice indická tenistka nedostala na druhou stranu sítě a Hingisová vzápětí mířila do autu, následný český aut ale znamenal již čtvrtý mečbol a ten už Hingisová s Mirzaovou proměnily ve 36 výhru v řadě a třetí společný grandslamový titul po výhře 7:6 (7:1), 6:3.

Tenisový turnaj Australian Open

tvrdý povrch, dotace 44 mil. australských dolarů

Ženy:
Čtyřhra - finále:

Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 7:6 (7:1), 6:3
Vesninová, Soares (5-Rus./Braz.) - Mirzaová, Dodig (1-Indie/Chorv.) 7:5, 7:6 (7:4)

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Vandewegheová, Tecau (USA/Rum.) - Klepačová, Huey (Slovin./Fil.) 6:4, 6:4.

, pro iDNES.cz

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga