Reportáž skončila 22. 1. 2013 12:25

Australian Open: Berdych - Djokovič

Čtvrtfinále úvodního grandslamu sezony v Melbourne komentuje Matěj Vlček.

Oba hráči vycházejí z útrob stadionu na dvorec. Berdych přichází jako první.
Před Štěpánkem, a vlastně ani s ním, neměl Djokovič na turnaji problém. V úvodním utkání přehrál Henriho-Mathieua z Francie 6:2, 6:4 a 7:5, v dalším pak Američana Harrisona 6:1, 6:2 a 6:3.
Utkání by mělo začít s desetiminutovým zpožděním, tedy v 9:40.
Kromě vlastního prospěchu má Berdych ještě jednu motivaci. Djokovič totiž ve třetím kole vyřadil Berdychova dobrého přítele a daviscupového parťáka Radka Štěpánka po výsledku 6:4, 6:3 a 7:5. Přišel tedy čas na pomstu?
I Djokovič v posledních dvou ročnících dosáhl stejného výsledku - toho nejlepšího. Letos se tedy může stát historicky prvním tenistou, který autralský grandslam ovládne třikrát v řadě.
Zajímavá je i bilance obou hráčů na Australian Open. Berdych došel v posledních dvou letech do čtvrtfinále, čímž stanovil své dosavadní maximum u protinožců. Před dvěma lety ho vyřadil právě Djokovič.
Dnešní soupeři mají za sebou dvanáct vzájemných duelů. Berdych vyhrál jedinkrát, a to ve wimbledonském semifinále 2010. Dvakrát musel Čech vzdát pro zranění a zbylých devět zápasů "plnohodnotně" vyhrál Djokovič.
Do čtvrtfinále se oba hráči probojovali dost rozdílně. Berdych přejel Jihoafričana Kevina Andersona ve třech setech 6:3, 6:2 a 7:6. Zato Djokovič měl spoustu práce se Stanislasem Wawrinkou ze Švýcarska. Výtečně hrajícího soupeře nakonec po více než pěti hodinách udolal 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 a 12:10.
Hezké ráno u sledování čtvrtfinále Australian Open. Tomáš Berdych dosud na turnaji neztratil jediný set, ale dnes se proti němu postaví srbská zeď - světová jednička Novak Djokovič.
Čtvrtfinále startuje na kurtu Roda Lavera v 9.30 středoevropského času.