Artin Elmayan, nejstarší tenista světa

Artin Elmayan, nejstarší tenista světa | foto: Reuters

Tenisový rekordman z Argentiny nemá rovnocenné soupeře. Je mu 95 let

  • 9
Ráno si dopřeje vydatnou snídani, nastoupí do vlaku a z předměstí Buenos Aires se vydá na cestu do klubu River Plate. Z nádraží se svižným krokem projde do tenisového areálu, kde pak trpělivě trefuje míčky. Všední den argentinského tenisty? Ano, ale Artinu Elmayanovi je 95 let...

... a oficiálně jej Mezinárodní tenisová federace (ITF) eviduje coby nejstaršího registrovaného tenistu světa. V kategorii hráčů nad 85 let, která zahrnuje celkem 39 mužů, mu patří 26. pozice. Je jediným, který se narodil před rokem 1920.

"Hraju v kategorii pětaosmdesátiletých, protože mezi devadesátiletými a staršími nikdo není," postěžoval si Artin Elmayan naoko v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Do Argentiny emigroval z Arménie jako jedenadvacetiletý v roce 1938 a patří k nejstarším členům početné arménské komunity v jihoamerické zemi. Pyšní jsou zejména na Davida Nalbandiana, vždyť dědeček bývalého wimbledonského finalisty také pocházel z Arménie.

Artin Elmayan však kvůli tenisu necestuje do zahraničí jako profesionálové, pravidelně se však se svými kolegy utkává na nejrůznějších podnicích v Argentině. "Pokud všechno zvládnu, bývám i druhý. Třeba loni dvakrát," chlubil se vitální dědeček.

K tenisu se dostal v devětatřiceti letech, jako samouk začal držet raketu stejným způsobem jako v "pelotě", míčovém sportu s celodřevěnou raketou.

"Pokud mi to tělo a nohy umožní, nechci jen vysedávat," řekl rekordman v tenisové dlouhověkosti, který k tenisu přivedl i manželku (momentálně je jí 88 let), dceru a její rodinu. Hrával i jeho syn, který před lety podlehl rakovině.

"Nejdřív je dobré jídlo, pak tenis," prozradil Artin Elmayan svůj recept na dlouhověkost. "Navíc, kdybych třeba dva měsíce nehrál, narostl by mi pupek."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga