Ani Agassi v Masters na Kuertena neměl

L i s a b o n - Brazilský tenista Gustavo Kuerten to dokázal. Na Turnaji mistrů se probil přes americkou dvojici Pete Sampras - Andre Agassi k vítězství a sesadil z prvního místa na žebříčku ATP ruského mladíka Marata Safina. Kuerten, od něhož se nečekal postup do finále přes Samprase, potvrdil, že může porazit kohokoliv a celkem v pohodě vrátil Agassimu porážku ze skupiny - vyhrál 6:4, 6:4, 6:4. Za vítězství obdržel prémii 1,4 milionu dolarů. Je na tomto postu od zavedení žebříčku před 27 lety jihoamerickým premiantem. "Byl to nádherný týden. Poslední turnaj, poslední zápas - musel jsem do toho dát všechno," radoval se Kuerten.

Safin nevyužil dva pokusy, ve skupině se Samprasem a v semifinále s Agassim, o udržení nejvyššího místa v žebříčku ATP. Brazilec dokázal nečekané, k prvenství musel v Lisabonu triumfovat, a oba Safinovy přemožitele zdolal.

Kuertena si v Lisabonu oblíbili domácí fanoušci, kteří ho v Atlantickém pavilónu hnali za vítězstvím. Agassi sice brazilského tenistu ve skupině porazil, ale dnes mu v každém setu Kuerten jednou sebral servis, zatímco svůj si pokaždé udržel. Na podání se hodně spoléhal a Agassimu dal devatenáct es.

Brazilec letos vedl pořadí Champions Race 16 týdnů, nejvíc ze všech hráčů. V Lisabonu vybojoval páté turnajové prvenství v sezoně, jejímž druhým vrcholem byl pro něho před Turnajem mistrů triumf na French Open.

Agassi vyhrál Turnaj mistrů před deseti lety. Letos postoupil podruhé v řadě do finále, ale stejně jako loni s Petem Samprasem, ani letos poslední krok nezvládl. "V rozhodujících chvílích hrál Kuerten lépe," přiznal Američan.

Finále: Kuerten (Braz.) - Agassi (USA) 6:4, 6:4, 6:4.

Počet týdnů v čele ATP Champions Race 2000: 17 týdnů - Kuerten, 11 - Agassi, 7 - Norman (Švéd.), 5 - Safin, 4 - Kafelnikov (oba Rus.), 2 - Hewitt (Austr.), 1 - Sampras (USA) a Santoro (Fr.).

Kuerten (vlevo) a Agassi po finále Turnaje mistrů, které vyhrál Kuerten

Kuerten při finále Masters s Agassim


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga