Američanky poslední v semifinále Fed Cupu

  • 1
La Jolla - Posledními semifinalistkami Fed Cupu se staly americké tenistky. Domácí tým vyhrál nad Německem 4:1. Duel se dohrával až v pondělí kvůli dešti, kvůli kterému byl zrušen nedělní program. Američanky se v semifinále utkají s ruskými obhájkyněmi titulu, druhou dvojici tvoří Čína a Španělsko.

Německé tenistky čeká v dubnu duel o udržení v elitní skupině a mohou být soupeřkami českého týmu.

Druhý bod nejprve pro americké družstvo vybojovala favorizovaná Lindsay Davenportová, jež porazila debutantku v soutěži Julii Görgesovou hladce 6:1 a 6:2 a napravila si reputaci po sobotní šokující porážce od Sabiny Lisické.

Görgesová zasáhla do zápasu jako náhradnice Tatjany Malekové, jež po sobotní porážce nedostala důvěru nehrající kapitánky Barbary Rittnerové. Postup Spojených států vzápětí zpečetila Ashley Harkleroadová, jež porazila v mnohem vyrovnanějším duelu Lisickou 6:4 a 7:5.

Ruské tenistky postoupily přes Izrael do semifinále Fed Cupu. Nedostižný náskok 3:1 v utkání s domácím výběrem v Ramatu Hašaron zajistily obhájkyním trofeje před závěrečnou čtyřhrou výhry Marie Šarapovové a Anny Čakvetadzeové v dnešních dvouhrách.

Do vedení 2:1 poslala Rusko v prvním duelu Šarapovová, která vyhrála i svůj druhý zápas ve Fed Cupu. Jedničku domácího týmu Šahar Peerovou smetla z kurtu po výhře dvakrát 6:1. Rozhodující postupový bod poté přidala Čakvetadzeová, která nahradila Dinaru Safinovou. Sedmá hráčka světa porazila Tziporu Obzilerovou 6:4 a 6:2.

Poprvé v historii se mezi nejlepší čtyři týmy kvalifikovaly Číňanky, jejichž soupeřem byla v Pekingu Francie bez největších hvězd Amélie Mauresmové a Marion Bartoliové. Domácí tenistky sice vedly po prvním dnu už 2:0, v nedělních dvouhrách se ale Francouzkám podařilo vyrovnat a musela rozhodnout čtyřhra.

V ní ovšem nepřipustil zvrat jeden z nejlepších párů světa Jen C', Čeng Ťie a díky dvousetové výhře nad Nathalií Dechyovou a Virginií Razzanovou získal třetí vítězný bod. V nejkratším možném počtu zápasů si postup do semifinále v utkání s loňskými finalistkami z Itálie zajistily Španělky.

Přemožitelky českých tenistek z loňské baráže o účast ve Světové skupině poslala do nedostižného vedení 3:0 Anabel Medinová-Garriguesová, když dnes ve třetí dvouhře v Neapoli porazila domácí Francesku Schiavoneovou 6:4 a 6:1. Americké tenistky vyrovnaly stav čtvrtfinálového utkání s Německem na 1:1.

V kalifornské La Jolle se o to v druhé sobotní dvouhře postarala Ashley Harkleroadová, která po senzační úvodní prohře krajanky Lindsay Davenportové porazila při svém debutu v soutěži Tatjanu Malekovou 6:1 a 6:3. Dvaadvacetiletá Američanka uštědřila soupeřce její první porážku v pěti fedcupových zápasech.

Výsledky:
USA - Německo 4:1

Davenportová - Görgesová 6:1, 6:2, Harkleroadová - Lisická 6:4, 7:5, Davenportová, Raymondová - Maleková, Grönefeldová 6:2, 6:0.

Peking: Čína - Francie 3:2
Li Na - Razzanová 6:4, 2:6, 4:6, Jen C' - Dechyová 3:6, 2:6, Jen C', Čeng Ťie - Dechyová, Razzanová (Fr.) 7:5, 7:6 (7:5).

Ramat Hašaron: Izrael - Rusko 1:4
Peerová - Šarapovová 1:6, 1:6, Obzilerová - Čakvetadzeová 4:6, 2:6, Obzilerová, Peerová - Safinová, Vesninová 0:6, 6:1, 4:6.

Neapol: Itálie - Španělsko 2:3
Schiavoneová - Medinová-Garriguesová 4:6, 1:6, Erraniová - Domínguezová 5:7, 6:4, 6:0, Garbinová, Erraniová - Llagosteraová, C. Suárezová 6:4, 6:3.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga