Tenista Adam Pavlásek, přítel Petry Kvitové

Tenista Adam Pavlásek, přítel Petry Kvitové | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Musím něco dokázat, abych nebyl jen ten od Kvitové, ví Pavlásek

  • 37
Měl našlápnuto k vítězství. Vedl 5:4 a podával... Jenže sedmý junior světového žebříčku Adam Pavlásek v prvním kole turnaje Prosperita Open v Ostravě neuspěl. Se Slovincem Gregem Zemljou v úterý prohrál 5:7, 3:6.

"Bohužel jsem brejk nevyužil, ale jsem spokojený, přijel jsem sbírat hlavně zkušenosti," řekl sedmnáctiletý Pavlásek.

Je sice z Bílovce, leč od deseti let hraje za Prostějov. "Prostějovští si mě všimli na turnajích. Je to nejlepší klub v Česku, mám tam výborné podmínky."

K tomu ho trénuje kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. "V Ostravě odehrál slušný zápas, škoda první sady," řekl kouč. "Po prvním setu odešel fyzicky, protože minulý týden ležel, měl horečku a bral antibiotika." Pro Pavláska je Prosperita dosud největším mužským turnajem, který hrál. "Muži mají větší sílu, zkušenosti a to je znát," řekl mladík.

"Přechod mezi muže je pořádný skok, protože junioři daleko více chybují, hrají pomaleji. Challenger je o něčem jiném než turnaje mládeže," doplnil Navrátil.

Pavlásek plánuje, že letos bude hrát jen s muži. Výjimkou budou největší světové turnaje v Paříži, Wimbledonu a na US Open, kde zkusí uspět mezi juniory.

"Mámo, podívej, to je ten kluk od Petry Kvitové," šeptal jeden z diváků manželce, když Pavlásek hrál. To, že v něm každý vidí přítele třetí nejlepší tenistky světa, Pavláska už nepřekvapuje.

"Chci však, aby moje jméno bylo spojené s tenisem, ne abych byl jen něčí přítel. Jenže nejprve musím na kurtu něco dokázat," uvědomuje si.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga