Doporučujeme

STO MILIONŮ. Itálie žije loterií, kde se dá vyhrát až astronomický jackpot.

STO MILIONŮ. Itálie žije loterií, kde se dá vyhrát až astronomický jackpot. | foto: Profimedia.cz

V italské loterii se hraje o 100 milionů eur. Do rekordů však mají ještě daleko

  • 0
Italští sázkaři už druhý měsíc nemohou usnout. Loterie SuperEnalotto totiž nabízí pohádkový jackpot. V úterý se bude hrát už o sto milionů eur, což je v přepočtu přes 2,5 miliardy korun. A stále ho nikdo nemůže vyhrát...

Jen se zasněte a počítejte, co všechno by za takovou sumu šlo koupit. Třeba fotbalistu Cristiana Ronalda, který nedávno přestoupil do Realu Madrid. Nebo by tato částka stačila na osmiletý provoz fotbalové Sparty, která ročně hospodaří zhruba se 300 miliony korun. Další možností je třicet let platit hokejistu Jiřího Hudlera, jenž dostává pohádkovou mzdu v Dynamu Moskva.

Přesto současný jackpot stále ještě není italským rekordem. Ten je o milion eur vyšší. Ovšem když ani v úterý nikdo nevyhraje, vyhoupne se suma nad rekordní hranici.

Zatím hodně daleko je evropský rekord. Ten drží loterie EuroMillions, která se hraje v několika zemích Evropy.V roce 2006 si trojice výherců rozdělila 183 milionů eur.

Světový rekord drží jackpot americké loterie Mega Millions. Před více než dvěma lety brali dva šťastlivci dohromady 390 milionů dolarů, což tehdy v přepočtu bylo asi 298 milionů eur. A tato hra chrlí vysoké částky i nadále. Nedávno padl jackpot 133 milionů dolarů, tedy asi 94 milionů eur.

To česká čísla jsou o dost skromnější. Dosud nejvyšší výhra v hodnotě 112,9 milionu korun Sazka vyplatila v roce 2003.

A nezdá se, že by se to v nejbližší době mělo změnit. "Výše jackpotu závisí na počtu sázejících a ceně sázky," vysvětloval Robert Kupka z tiskového oddělení Sazky v únoru, kdy velký jackpot padl v Německu. "Některé země jsou v tomto směru mnohem dál."

Jednu výhodu přesto Češi mají. Zatímco ve velkých loteriích je pravděpodobnost výhry opravdu miniaturní, u Sazky činí "přijatelných"1 ku 14 milionům.


  • Vybrali jsme pro Vás